Cei care au in grija un copil bolnav trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare. Administrarea de medicamente poate fi un proces anevoios. Cu cat copiii sunt mai mici, cu atat pot fi mai nelinistiti in timpul unei afectiuni.
Daca bebelusul este foarte agitat, puteti incerca invelirea acestuia intr-o patura si leganarea usoara inainte de administrarea medicamentului. Incercati sa mentineti bebelusul intr-o pozitie similara celei pentru hranire – in nici intr-un caz pe spate. In cazul bebelusilor si sugarilor, siropurile si picaturile pot fi administrare cu o pipeta de unica folosinta (fara ac!). O alternativa la acestea sunt suzetele cu medicamente disponibile in farmacii. Inainte de a amesteca medicamentele in mancare, solicitati parerea farmacistului pentru a va asigura ca nu exista contraindicatii. Dupa administrarea medicamentului, dati-i celui mic o lingura de piure de fructe, de iaurt sau bautura preferata pentru a trece mai usor peste gustul medicamentului.
Uleiurile eterice si sunt remedii valoroase pentru diverse afectiuni, insa pentru cei mici nu se recomanda folosirea unor uleiuri eterice (exemple: uleiul esential de menta, uleiul esential de cimbru), iar alte uleiuri se recomanda in functie de varsta. De aceea, discutati cu specialistii in sanatate- medici sau farmacisti- inainte de utilizarea uleiurilor aromatice (eterice) la bebelusi si respectiv la copii.
Daca optati pentru tratamentul naturist la copii, pentru fitopreparate (produse din plante medicinale) alegeti doar formulele pediatrice, concepute special pentru copii. Nu utilizati un produs pe care l-ati folosit dumneavoastra (sirop, tinctura etc), intr-o doza mai mica. Doza nu este singura diferenta la administrarea plantelor la adulti si la copii. Unele plante sunt contraindicate la copii iar alte plante se administreaza la copii dupa o anumita varsta.
Dozarea medicamentelor pentru cei mici
Copiii mici au nevoie de medicamente in doze exacte. In cazul in care dozarea sau timpul de administrare nu este respectat, este posibil ca medicamentul sa nu isi faca efectul sau chiar sa dauneze copilului. De regula, sugarii sunt mult mai sensibili decat copiii ceva mai mari. Atentie! Dozarea nu creste intotdeauna odata cu greutate si cu varsta. Parintii nu ar trebui sa schimbe niciodata dozajul fara acordul medicului. Daca cei mici sufera de un episod de varsaturi imediat dupa administrarea medicamentului sau de diaree imediat dupa introducerea supozitorului, medicamentul poate fi administrat inca odata. Daca au trecut peste 30 de minute de la administrarea medicamentului, acesta a fost absorbit deja de organism. Daca varsaturile si diareea apar doar mai tarziu este necesara informarea medicului pediatru. Acesta va decide in ce masura este necesara repetarea administrarii medicatiei. Antibioticele pentru copii sunt disponibile, de cele mai multe ori, sub forma de ”sucuri uscate”. Dat fiind faptul ca multe antibiotice sunt valabile pentru scurt timp sub forma de solutie, acestea sunt comercializate ca pulbere, urmand sa fie amestecate ulterior cu apa pentru obtinerea unui suc. Pulberea este ambalata in recipiente de culoare inchisa, pentru a le feri de lumina, prevazuta cu indicatii pe exterior. Pentru amestecarea sucului, puteti folosi si apa de la robinet fiarta si racita. Iata cum trebuie sa procedati:
- Umeziti pulberea cu putina apa si agitati energic.
- Lasati spuma sa se aseze cateva minute.
- Umpleti apoi sticla pana la marcaj si amestecati inca odata. Recomandare: Scrieti data prepararii pe ambalaj.
- Dupa preparare, suspensia reconstituită in general trebuie păstrată la 2°C – 8°C (dar nu congelată) până la maxim 7 zile. Unele suspensia reconstituite pot fi păstrate pana maxim 14 zile la temperaturi sub 25o C, în ambalajul original. Instructiunile de pastrare se regasesc in prospectul fiecarui produs. Cititi cu atentie prospectul medicamentelor!
- Inainte de administrarea urmatoarei doze, agitati din nou flaconul cu suspensie pentru a distribui uniform substanta activa.
Respectati cu exactitate cantitatea de umplere a sticlei, altfel dozarea finala cu paharul sau lingura din ambalaj nu va fi exacta. Pentru masurarea dozelor individuale, se recomanda folosirea paharelor si lingurilor de masurare din ambalaj, daca este posibil. In orice caz, folositi intotdeauna acelasi instrument de masura.
Pastrarea medicamentelor in conditii de siguranta
Toate medicamentele trebuie pastrate in asa fel incat sa nu fie la indemana copiilor. Regula se aplica inclusiv in cazul afectiunilor acute, cand administrarea de medicamentele sunt folosite cu regularitate. Copiii pot prinde intr-o secunda orice tablete lasate la voia intamplarii, pe care le pot apoi introduce in gura, nas, urechi. Respectati aceasta recomandare si atunci cand va aflati in vizita la bunici. Medicamentele ar trebui pastrate sub cheie, preferabil in dormitorul parintilor, la o inaltime inaccesibila celor mici. In bucatarie sau baie, caldura si umiditatea nu sunt adecvate pentru o depozitare corespunzatoare. Copiii trebuie sa invete cat mai devreme ca medicamentele servesc exclusiv tratamentelor. Desigur, le puteti oferi celor mici o recompensa dulce dupa administrarea tratamentului sau, si mai bine, le puteti citi un capitol din cartea preferata.