Mama și copilul Mama și copilul

Laxitatea articulară la copii – riscuri și atenționări

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 11 Sep. 2024
Laxitatea articulară la copii – riscuri și atenționări

Laxitatea articulară sau hipermobilitatea articulară reprezintă capacitatea articulațiilor de a se extinde sau flexa mai mult decât normal. Copiii se nasc cu o mobilitate articulară ridicată, urmând ca, în timp, articulațiile să se mai rigidizeze și să funcționeze normal, însă acest lucru nu este valabil decât pentru o parte dintre copii.

Dacă un copil are 5 sau mai multe articulații care sunt mai flexibile decât de obicei, se poate spune că are hipermobilitate articulară generalizată. Mișcările care sunt luate în considerare de către medici sunt: extensia degetelor, a cotului, flexia încheieturii mâinii, rotația șoldului, flexia genunchiului și a gleznelor.

În general, laxitatea articulară nu este o problemă în sine, însă, pentru unii copii și tineri, aceasta poate conduce la:

  • Postură deficitară
  • Slăbiciune musculară și rezistență scăzută la efort
  • Dureri de spate, musculare și de articulații
  • Oboseala mâinii cu care scrie copilul
  • O abordare precaută a activităților (acest lucru poate fi secundar problemelor de mișcare)
  • Articulații laxe cu mușchi strânși sau contractați (de obicei, în jurul șoldurilor și umerilor)
  • Platfus
  • Predispoziție către rănire și dislocarea articulațiilor
  • Stări de anxietate

În aceste cazuri se vorbește despre sindromul de hipermobilitate articulară, iar simptomatologia va fi abordată alături de medicul pediatru și de cel de recuperare medicală, necesitând sesiuni de fizioterapie pentru tonifierea și corectarea musculaturii și utilizarea de instrumente adaptate.

Atenționări în cazul copiilor cu laxitate articulară

Mulți copii au hipermobilitate articulară – acest lucru le permite să-și miște articulațiile și corpul în poziții neobișnuite. Stabilitatea și rezistența unei articulații depind de structura mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și capsulei articulare.

Este foarte important pentru copiii cu laxitate articulară nepatologică să fie activi din punct de vedere fizic, pentru a dezvolta o musculatură puternică și rezistență crescută la efort. Sporturi recomandate copiilor cu laxitate articulară: ciclism, înot, dans, balet, atletism. De asemenea, încălzirea musculaturii și relaxarea sa înainte și post antrenament sunt esențiale. Încurajați copiii să practice o varietate de sporturi și activități diferite, mai degrabă decât să se concentreze pe un singur tip de sport.

La orele de educație fizică și la antrenamentele sportive, copiii ar trebui să poarte pantofi de sport care să asigure o bună susținere a piciorului și a gleznei, în loc de balerini sau teniși.

Încurajați efectuarea temelor pe un birou înclinat, pentru a evita suprasolicitarea articulațiilor brațului.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități