Herpangina, cunoscută și ca boala Zahorsky, afectează în primul rând copiii. Cel mic are febră și mici erupții în cavitatea bucală, cu dificultate la înghițire, fără însă ca gura să prezinte un miros neplăcut? Cel mic se plânge de dureri de stomac și de o stare generală alterată? Bebelușii și copiii sunt afectați de această infecție virală (adesea inofensivă) în special vara și toamna. Herpangina este foarte bine descrisă chiar de numele pe care îl poartă: erupții de 2–3 mm care au aspectul unui herpes de buză, care însă sunt localizate în zona posterioară a cavitații bucale, fapt care explică și dificultatea la înghițire, asemănător amigdalitei (Angina tonsillaris).
Cauze: Cum apare herpangina?
Boala este provocată de virusurile Coxsackie-A care se transmit prin apă, prin alimente nespălate corespunzător și care se înmulțesc în cavitatea bucală, în stomac și în intestinul gros, fapt care explică și simptomele bolii. Foarte rar, aceste virusuri pot ajunge și în alte organe, prin sânge unde pot cauza apariția altor simptome. Cele mai periculoase sunt infecțiile membranei cerebrale și infecțiile creierului.
Ce simptome indică prezența unei infecții?
Simptomele se fac resimțite după aproximativ 6 zile de incubație a virusului, de regulă prin febră și o stare generală de rău. În zona amigdalelor apare o senzație aparte, datorată infecției. Erupțiile mici se sparg la scurt timp și în locul lor apar ulcerațiile dureroase. Pe lângă dificultatea la înghițire, pacienții prezintă o stare generală alterată și dureri de stomac. După aproximativ 1-2 săptămâni herpangina se vindecă de la sine.
Tratament: cum reacționăm?
Medicul va stabili un diagnostic pe baza simptomelor tipice, așadar herpangina are un tratament simptomatic. Dacă sunt respectate anumite recomandări, disconfortul creat poate fi redus simțitor:
- Evitați alimentele acre și pe cele iuți (condimentate).
- În ciuda dificultății la înghițire, hidratarea corespunzătoare este foarte importantă – se recomandă consumul de lapte, iaurt, supe sau alimente moi (evitați sucurile datorită conținutului acidulat).
- Faceți gargară de trei ori pe zi. Folosiți un amestec de ceaiuri de salvie, mușețel sau nalbă (2 linguri de frunze resp. flori adăugate în 250 ml apă. Lăsați infuzia să acționeze 5- 10 minute). Gargara va reduce durerile și inflamația. Puteți încerca și clătirea gurii cu uleiuri eterice.
- Mierea alină durerile și inhibă extinderea inflamației.
În cazul durerilor severe, medicul poate prescrie medicamente pentru anestezierea locală a mucoasei bucale. Medicamentele analgezice precum paracetamolul sau ibuprofenul pot fi și ele de ajutor.
De reținut
Depunerile galbene pe suprafața amigdalelor indică prezența unei infecții bacteriene. Consultați medicul, deoarece ar putea fi necesară administrarea de antibiotice. În cazul în care simptomele progresează și apar dureri puternice de cap, imobilitatea gâtului și o stare de dezorientare, înseamnă că agenții patogeni s-au extins și este necesară consultarea imediată a medicului.
Legături care pot crea confuzii
- Grupa virusurilor coxsackie-, ECHO și enterovirusurilor este cu adevărat complicată. Denumirea lor a suferit modificări constante în ultimii ani, astfel că și experții sunt uneori nesiguri cu privire la denumire. Deseori sunt clasificați în aceeași grupă. Aceste virusuri nu provoacă îmbolnăvirea infecțioasă a unui organ, dar cauzează apariția mai multor simptome diferite, în multe parți ale organismului, fiind transmise atât prin contact direct (‚fecal-oral’) cât și prin aer.
- Pe lângă herpangină și alte infecții la nivelul amigdalelor, aceste virusuri pot provoca și infecții la nivel intestinal, muscular, gripa de vară, dar și infecții de piele și ochi. Virusurile coxsackie (B) sunt responsabile pentru diabetul zaharat de tip 1.
- Copiii se confruntă frecvent cu boala mână - gură- picior care este provocată de același virus ca și herpangina. Aceasta se manifestă prin erupții pe mâini, picioare și în/ pe gură și eventual cu ușoară stare febrilă. Starea generală a organismului nu este alterată, sau numai foarte puțin. Și în acest caz, în maxim 2 săptămâni simptomele dispar. Tratamentul este același ca și în cazul herpanginei.