Dermatita seboreică - cauze și simptome
Cauzele dermatitei seboreice sunt necunoscute. Deseori însă, această dermatită este asociată cu o predispoziție atopică, așadar o sensibilitate sporită a pielii și a mucoasei la factorii de mediu. Numeroși indivizi care au suferit în copilărie de dermatită seboreică, ajung să sufere și la maturitate de neurodermatită. Există și cazuri în care dermatita seboreică dispare de la sine după câteva luni.
Dermatita seboreică nu trebuie confundată cu acneea infantilă. Aceasta din urma apare imediat după naștere și este provocată de o schimbare hormonală.
Cum reacționăm?
Pentru început: stabiliți cu certitudine dacă aveți de-a face cu dermatită seboreică sau o altă cauză. Pentru aceasta, consultați medicul pediatru. Mâncărimile puternice observate în special seara – comparativ cu dimineața – indică prezența acestui tip de dermatitî. În cazurile ușoare, sunt recomandate tratamente naturiste și homeopate, însă în cazurile mai grave este necesară aplicarea unor principii terapeutice similare celor pentru tratarea neurodermatitei.
Evitați desprinderea crustei formate, deoarece pielea va fi și mai iritată și se pot forma focare de infecție. Pentru curățarea crustei se recomandă folosirea plantelor medicinale.
Pentru îndepărtarea crustelor uscate, se recomandă masarea scalpului bebelușului cu ulei, înainte de culcare și spălarea capului cu șampon special, a doua zi dimineață. Pentru această metodă se recomandă uleiul de măsline, uleiul de calendulă și uleiul de brusture. Se recomandă și ceaiul de panseluțe, care prin aplicare locală, înmoaie crusta scalpului și reduce mâncărimea și inflamația.
Punctele umede pot fi tamponate cu soluție salină și curățate. Soluția poate fi procurată din farmacii sau o puteți pregăti personal (1 g sare amestecat cu 100 ml apă. Soluția poate fi păstrată până la 5 zile în frigider). Părțile tamponate se vor usca de la sine.
Tratamentul dermatitei seboreice infantile și a neurodermatitei
Tratamentul neurodermatitei este întotdeauna dificil. Atunci când dermatita seboreică infantilă reprezintă primul indiciu al acestei boli cronice, aveți nevoie de multă răbdare și de un medic pediatru devotat. Tratamentul este format din mai multe elemente:
- Căutarea cauzelor
- Evitarea agenților patogeni
- Prevenirea formării de noi cruste
- Tratamentul modificărilor pielii și a eventualului disconfort creat de respectivele modificări
- Sprijin psihologic
În tot acest cadru este foarte importantă îngrijirea de bază a pielii. De asemenea, trebuie să rețineți că iritațiile umede ale pielii trebuie tratate prin mijloace umede, cu împachetări sau geluri etc., în timp ce eczemele uscate trebuie tratate prin mijloace uscate.
Printre modalitățile de tratament, în special pentru calmarea mâncărimilor și a inflamaților resimțite în cazul dermatitei seboreice și a neurodermatitei, există numeroase medicamente, plante medicinale și mijloace homeopate la care puteți apela. De asemenea, și-au dovedit eficiența și terapiile microbiologice (probiotice), acupunctura și exercițiile de relaxare.
Este importantă respectarea unui regim de mișcare regulată și a unei alimentații sănătoase. Tratamentul dermatitei seboreice trebuie adaptat pentru fiecare copil în parte.