De la poveştile de noapte bună şi cititul ca activitate distractivă, pentru copiii mici, acasă ori la grădiniţă, pe măsură ce copiii învaţă să citească, le pasăm din ce în ce mai mult această responsabilitate. Totuşi, cititul cu voce tare, chiar şi mai târziu în viaţă, este un instrument fantastic ce pune bazele relaţiei dintre copii şi cărţi şi le incită curiozitatea, având extrem de multe beneficii pentru dezvoltarea lor mentală, emoţională şi socială.
De ce să le citim copiilor cu voce tare?
Atunci când le citim copiilor cu voce tare, le modelăm comportamentul vizavi de citit. Modularea vocii în funcţie de personaje, evenimente şi ritmul poveştii, transmiterea sentimentelor din text prin intermediul propriei interpretări şi atenţia sporită faţă de anumite fragmente influenţează percepția copiilor despre cum ar trebui să sune o lectură fluentă. Înţelegerea poveştii sau a romanului este un fenomen tăcut, ce are loc în mintea noastră şi a celor mici în paralel, însă modul în care ne exteriorizăm propriile emoţii în timpul lecturii sau revenim la anumite pasaje, pentru a ne asigura că le-am înţeles, transmite un tip de comportament corect faţă de citit copiilor, pe care ei îl pot interioriza şi aplica pe cont propriu.
Pe măsură ce cresc, copiii îşi dezvoltă repertoriul de interese referitoare la cărţile pe care le citesc, de plăcere, separat de cele din programa şcolară. De cele mai multe ori, atunci când dorim să le recomandăm titluri sau autori preferaţi nouă, este posibil să nu fie suficient de curioşi. Citirea cu voce tare este o metodă prin care puteţi introduce în universul copiilor o gamă mai diversă de texte, care să se alinieze intereselor acestora și să le extindă orizonturile. Astfel, veţi echilibra lecturile mai puţin complexe, care reflectă experiențele imediate ale copiilor, cu cele care le oferă perspective noi şi le deschid accesul căte alte culturi, tipuri de personaje şi situaţii.
Citind copiilor şi urmărind, în mod conştient, firul narativ al textului, îi veţi putea ajuta să dezvolte diferite tipuri de strategii de citire şi parcurgere a unui text de ficţiune sau non-ficţiune, ceea ce îi va ajuta în procesul de învăţare. Acestea pot fi: vizualizarea, reflecţia asupra ideilor din text, predicţia sau chestionarea celor întâmplate.
Dragostea pentru lectură nu apare din senin! Copiii învaţă din exemple. Atunci când îşi văd şi îşi aud părinţii citind, indiferent pentru cine o fac, curiozitatea şi interesul încep să se manifeste şi la ei. Cititul cu voce tare le extinde orizonturile literare și îi ajută pe copii să descopere noi autori, genuri literare şi un întreg univers de cărți disponibile, pe care le pot găsi la biblioteci, în librării sau chiar online.