Crina Coliban
În ultima perioadӑ, pӑrinţii au fost puşi, tot mai mult, în situaţia de a explica celor mici de ce trebuie sӑ se poarte altfel decât înainte, sӑ respecte o igienӑ mult mai strictӑ şi sӑ pӑstreze distanţa faţӑ de prieteni. Mai jos veţi regӑsi câteva sfaturi pentru a face mai ușoară sarcina părinților atunci când se întreabă cum ar trebui să le vorbească micuților despre boli şi pentru a menţine sănătatea emoțională a copiilor noștri.
- Nu îl speria pe copil prin discuţii sensibile sau privitul ştirilor la televizor împreunӑ!
- Nu discuta cu alți adulți despre ce s-ar putea întâmpla dacă tu, mama sau tatăl sau bunicii s-ar îmbolnăvi.
- Dacă, totuși, copilul aude astfel de discuții, provoacă-l să îți povestească ce simte, ce crede despre ce a auzit.
- Lasă-l să vorbească, pune-i întrebări, nu îl întrerupe și mai ales nu îl judeca! După ce a văzut cât de frică vă e vouă, este nepotrivitӑ replica “Nu ai de ce să îți fie frică!”.
- Spune-i că înțelegi că trece prin momente dificile, atunci când nu poate ieși din casă sau când nu se poate juca cu prietenii lui.
- Propune și implică-te tu în cât mai multe activități distractive împreună cu el.
- Dacă nu ai timp, dacă muncești de acasă și ai nevoie de liniște, vorbește cu ceilalți părinți și organizați niște sesiuni de video-conferință, prin care să le oferi copiilor ocazii dese de a socializa, a povesti, chiar și a se juca astfel.
- E posibil să nu vrea să vorbească sau să se joace, pentru că nu s-au mai văzut de mult și le greu să se reconecteze, fără ajutor de la părinți. Spune-i că și ție ți-e greu să o vezi pe mama colegului lui și că și ție ți-e rușine să vorbești, dar că o să reușiți împreună să treceți peste rușinea asta.
- Invită-l să îți povestească ce înseamnă pentru el (corona)virusul, boala. Cum se simte? De ce se teme? Poate nu se teme deloc! Poate se teme pentru că vă vede pe voi că vă temeți, fără să știe exact de ce sau dacă îi e frică și lui!
- Invită-l să îți mai spună orice informație mai aude despre virus, să te anunțe dacă află ceva interesant, ca să simtă că și el contează în familie.
- Îi poţi transmite cӑ boala vine ca să ne amintească să fim mai atenți la noi și la cei din jurul nostru. Să fim mai buni, să fim mai curați, mai iubitori față de semenii noștri, dar și față de planetӑ.
Bine să vă fie! Chiar și în timp de pandemie!