Copilul tău urmează să intre curând în colectivitate? Fie că este vorba de creșă, grădiniță sau școală, intrarea în colectivitate este un eveniment important atât pentru copil, cât și pentru familie.
Iată câteva recomandări pentru a trece mai ușor și în siguranță prin această perioadă.
Pregătirea psihoemoțională
Pentru copil vor fi multe noutăți și multe schimbări: un loc nou, personaje noi, reguli noi.
Discutați deschis cu copilul și pe înțelesul lui despre ceea ce va urma: ce înseamnă noul mediu în care va intra, ce activități va avea acolo, cum să interacționeze cu ceilalți copii. Asigurați-l că, deși nu veți fi tot timpul cu el, îl veți sprjini în toate încercările și provocările.
Ritualul zilnic de igienă
Pentru a se menține sănătos în colectivitate și pe parcursul întregii vieți, ajutați copilul să deprindă de mic regulile de bază pentru igiena zilnică:
- Spălatul pe mâini înainte de a mânca, după ce vine de la joacă, după ce folosește toaleta, după ce strănută sau tușește, după ce se joacă sau atinge animale de companie
- Spălatul pe dinți de două ori pe zi (dimineața și seara), cel puțin 2 minute. Este important pentru copii să învețe să se spele corect pe dinți încă de când au dentiția de lapte.
- Folosirea corectă a toaletei. Învățați copilul să nu se așeze pe vasul de toaletă fără protecție atunci când nu este acasă, să se șteargă cu hârtie igienică din față în spate, până când hârtia rămâne curată, să nu arunce hârtia igienică în toaletă, să tragă apa și să se spele corect pe mâini după folosirea toaletei.
- Dușul zilnic
- Îngrijirea picioarelor și tăiatul unghiilor. Învățați copilul să se spele pe picioare când este murdar sau transpirat, să nu-și roadă unghiile și să le aibă tăiate scurt.
- Alte reguli importante. Învățați cât mai timpuriu copilul: să pună mâna la gură când tușește sau strănută, să nu folosească împreună cu ceilalți copii tacâmurile, paharul, sticla de apă, să spele fructele și legumele cu multă apă înainte de a le consuma, să se dezbrace de hainele pe care le poartă afară atunci când ajunge în casă.
Testarea sănătății și susținerea imunității
Înainte de intrarea în colectivitate, consultați medicul pediatru pentru o evaluare generală a sănătății și dezvoltării copilului. Este important să faceți și analizele uzuale de sânge, examenul coproparazitologic și un exudat nazal și faringian. Medicul vă poate recomanda anumite vitamine, minerale, alți micronutrienți sau fitopreparate pentru dezvoltarea armonioasă și pentru consolidarea imunității și prevenirea infecțiilor sezoniere.
Sănătatea este un dar de mare preț. Dacă toate aceste reguli sunt deprinse de timpuriu, copiii le vor folosi pe tot parcursul vieții fără probleme și vor evita multe dintre îmbolnavirile la care sunt expuși.