Despre alăptare
După mai mult de 7 ani de „alăptat” copiii din România, m-am gândit să scriu pentru comunitatea Alphega un articol cu cele mai mari frici ale mamelor care vor să reușească să îl hrănească pe puiul-de-om cu lapte-de-om.
Trebuie să îmi pregătesc sânii înainte de naștere?
Nu!
Sânii se pregătesc singuri, fără să fie nevoie de intervenția ta. Ba din contră, intervenția ta ar putea să genereze o naștere înainte de termen și să îl pună în pericol pe bebeluș. Nu folosi prosoape ca „să formezi” sfârcurile, nu folosi creme ca să te ferești de răni. Poți să folosești creme sau uleiuri contra vergeturilor, dar doar pe sân, fără să atingi areola sau mamelonul și fără să apeși, fără să masezi, doar să ungi, să mângâi țesutul mamar cu atingeri cât mai delicate. Sânii nu au voie și nici nevoie să fie stimulați înainte de naștere, ei știu tot ce e de făcut și o să și facă de îndată ce copilașul tău va prinde sânii cu gurița.
O să am lapte?
Da!
Dacă ești o femeie sănătoasă, ai deja lapte. De pe la jumătatea sarcinii, corpul tău deja face lapte, iar unele femei sesizează că le curg sânii cu mult înainte să nască. Nu înseamnă că, dacă nu observi și tu același comportament la sânii tăi, tu nu o să ai lapte. Înseamnă doar că sânii tăi așteaptă să fie stimulați prin suptul bebelușului, ca să înceapă să curgă lapte din ei.
O să am răni?
Da!
E posibil să ai răni (ragade), dacă nu te sprijină în primele momente un specialist în lactație. Bebelușul, din diverse motive, ca de exemplu nașterea prin cezariană, icter fiziologic, fren lingual restrictiv, poate avea dificultăți în a se atașa corect. Mama poate contribui și ea la o atașare defectuoasă, din cauza operației, a durerilor post-naștere, a medicației primite în travaliu, neputând susține o poziție corespunzătoare de alăptat care să favorizeze un supt eficient. Nu cremele sunt soluția, ci implicarea unui consultant care ajută să vă sincronizați, să vă armonizați tu și copilul tău.
Cum știu dacă mănâncă suficient?
Da! Asta e o întrebare la care trebuie neapărat să știi să răspunzi!
Cât lapte mănâncă un bebeluș? Faptul că un bebeluș stă la sân cu orele nu înseamnă că se hrănește. Uneori, asta reprezintă fix contrariul! Și nici faptul că doarme toată noaptea nu înseamnă că mănâncă atât cât are nevoie! În primele 4-5 săptămâni de viață, semnele după care te ghidezi ca să fii sigură că mănâncă eficient sunt:
- La 7 zile de viață, să aibă o greutate mai mare decât greutatea cu care ați ieșit din maternitate;
- La 14 zile de viață, să aibă o greutate egală sau mai mare decât greutatea cu care s-a născut.
La un copilaș alăptat exclusiv, ar trebui să observați minim 3 scaune și minim 6 pipi la fiecare 24 de ore, ca să știți că bebelușul și sânii tăi fac o echipă excelentă împreună. În cazul în care cifrele acestea nu se respectă îm primele 4-5 săptămâni de viață, mergi la medicul care îl urmărește pe copil și verificați împreună că se dezvoltă armonios, fără probleme.
Cum trebuie să arate caca bebelușului alăptat exclusiv?
Galben-muștar cu bobițe albe.
Dacă ați ajuns acasă de la maternitate și copilul nu face caca sau face un caca de culoare verzui sau negru, mergi urgent la medic.
Copilul alăptat exclusiv poate să aibă scaun după fiecare alăptare, asta nu înseamnă diaree, dacă textura este păstoasă și culoarea este galben-portocaliu.
Cât să îl țin la sân?
Copiii nu stau la sân „pe ceas”. Stau la sân în funcție de cât lapte are mama, de ce flux are laptele, de cât de mult sau de puțin curge, de câte canale desfundate are sânul, de cât de flămând e copilul, de cât de bine trage, de cât de bine a prins sânul, așadar NU îi țineți niciodată pe copii la sân nu-știu-câte minute, fără să identificați dacă ce se întâmplă la sân e eficient, dacă bebelușul primește lapte și se simte bine.
Să alăptez la cerere sau la program?
Programul trebuie să respecte vârsta bebelușului, cantitatea de lapte pe care o pot oferi sânii mamei la fiecare alăptare, semnele pe care le dă copilul după fiecare alăptare: caca, pipi, luat în greutate, somn, simptome digestive asociate: colici, regurgitări, reflux etc. Programul acela, “nu îi dau sân mai devreme de 3 ore”, indiferent că bebelușul are 3 zile sau 3 luni, este o eroare și nu îi respectă copilului nevoile în continuă dezvoltare.
Cât să alăptez? Până la ce vârstă?
Am lăsat informația aceasta la final ca să punem cireașa pe tort. Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și multe alte organizații care se preocupă de bunăstarea fizică și emoțională a copiilor recomandă să alăptăm minim (!) 2 ani. Da, d o i ani! Așadar, data viitoare când o să auzi pe cineva spunând că laptele, după vârsta de 1 an e „apă chioară”, fie-ți milă. De el. De copilul tău, să nu îți fie! Să îți fie doar iubire: cel puțin 2 ani de lapte matern pentru puiul de om!
Este important să nu uităm însă că fiecare copil este unic și fiecare organism este diferit. De aceea, recomandarea este să nu vă lăsați cuprinse de panică - ci să vă adresați medicului atunci când există întrebări care vă generează confuzie. În acest fel, veți primi cele mai potrivite sfaturi pentru micuțul vostru.
Crina Coliban.❤