Coșmarurile sunt o experiență comună pentru copii și pot începe să apară în jurul vârstei de 2-4 ani odată cu dezvoltarea imaginației.
Cosmarurile sunt o experiență de frică intensă care apare în timpul somnului și poate fi însoțită de o senzație de pericol iminent. Copiii pot avea dificultăți în a se trezi din coșmaruri și pot avea nevoie de confort și reasigurare din partea adulților.
Există mai multe cauze posibile ale coșmarurilor la copii, inclusiv anxietatea, stresul, schimbările în rutina de somn sau dieta, experiențele traumatice și problemele medicale sau psihiatrice. În general, coşmarurile sunt o parte normală a dezvoltării copilului și pot fi gestionate prin:
- povestit despre ce este real și ce este în imaginație
- crearea unui mediu de somn sigur și confortabil
- prin reducerea stresului și anxietății
- prin oferirea de confort și sprijin copilului în timpul momentelor dificile
- spray de monștrii - într-o sticlă cu pulverizator punem apă magică și sclipici, lipim stickere pe sticlă și pulverizăm prin cameră să dispară toți monstruleții.
Terorile nocturne la copii sunt un tip de tulburare de somn care apare mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani. Acestea sunt caracterizate de episoade de frică intensă, însoțite de un comportament aparent inexplicabil de teroare, care apare în timpul somnului profund, de obicei la câteva ore după ce copilul adoarme și pot dura până la 15 minute.
În timpul unei terori nocturne, copilul poate sări din pat, țipa și să se zbată, fără să fie conștient de ce se întâmplă. În general, copiii nu își amintesc nimic din această experiență când se trezesc dimineața.
Terorile nocturne nu sunt același lucru cu coșmarurile. În timp ce coșmarurile sunt vise înfricoșătoare care pot trezi copilul din somn, terorile nocturne sunt o tulburare de somn care apare în timpul somnului profund și copilul poate fi greu de trezit.
Cum le gestionăm:
- Păstrând calmul
- Nu vorbim și nu mișcăm copilul decât dacă este în pericol să se lovească
- Nu încercăm să trezim copilul
Cauzele exacte ale terorilor nocturne la copii nu sunt cunoscute, dar se crede că acestea pot fi asociate cu stresul, anxietatea, oboseala, tulburările de somn și/sau problemele de sănătate mintală. În general, terorile nocturne la copii nu necesită tratament, doar o igienă corectă a somnului și timp de calitate petrecut cu cel mic.