Nivelul crescut al colesterolului este un subiect de interes pentru multe persoane, fiind considerat o problemă de sănătate specifică vieţii adulte. Totuşi, o mare parte dintre copii suferă de dislipidemie, cu valori ale colesterolului total de peste 200 mg/dl și ale LDL de peste 130 mg/dl, deseori nediagnosticată, ceea ce contribuie la creşterea riscului de boli cardiovasculare mai târziu în viață.
Cauze pentru colesterolul mărit la copii
Factori de stil de viață:
- Dieta – consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și trans, precum cele procesate, prăjeli, lactate integrale și carne grasă;
- Obezitatea şi chiar supraponderalitatea – contribuie la probleme metabolice și de sănătate;
- Sedentarismul este un factor contributiv, întrucât activitatea fizică regulată ajută la gestionarea nivelului de colesterol.
Predispoziţia genetică şi afecțiuni medicale:
- Istoricul familial – părinţi sau rude apropiate cu colesterol mărit cresc semnificativ riscul copilului de a avea dislipidemie;
- Probleme de sănătate – diabetul, hipotiroidismul, bolile renale şi unele afecțiuni genetice rare interferează cu metabolizarea lipidelor în sânge;
- Anumite medicamente (corticosteroizi) pot crește nivelul de colesterol ca efect secundar.
Când ar trebui testat nivelul de colesterol la copii?
Societatea Europeană de Cardiologie recomandă un screening universal la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani, pentru a identifica din timp dislipidemia genetică sau de stil de viață. Ghidurile sugerează un al doilea screening al colesterolului între 17 și 21 de ani, în special pentru cei cu factori de risc precum istoricul familial sau obezitatea.
Mai multe țări europene, inclusiv România, urmează o abordare bazată pe factorii de risc, şi anume testarea periodică a copiilor cu istoric familial sau personal de dislipidemie.
Măsuri de control al dislipidemiei la copii
Copiii cu niveluri mărite ale colesterolului, alături de familiile lor, trebuie să adere la un stil de viaţă mai sănătos, pentru a preveni bolile cardiovasculare. Astfel, se recomandă o dietă bogată nutritiv alături de consumul de alimente (carne, lactate, sosuri şi creme) slabe, respectiv degresate, activitate fizică zilnică (mers pe jos, aerobic, alergat, sporturi de echipă, pedalat, înot), precum şi menţinerea unei greutăţi corporale optime pentru vârsta copilului.
Atunci când valorile de colesterol sunt foarte mari, iar măsurile de stil de viaţă nu funcţionează, medicul poate recomanda tratament medicamentos. De asemenea, pentru niveluri de colesterol puţin mărit, greutate normală şi un stil de viaţă echilibrat, este posibil ca medicii să nu considere că o intervenţie farmacologică este necesară.