Nasterea: o procedura naturala
Cezariana la cerere, fara a reprezenta o necesitate medicala face obiectul multor critici din partea adeptilor nasterilor naturale. Printre riscurile pe care le implica o nastere prin cezariana se numara pericolul dezvoltarii unei tromboze.
Dezavantajele nasterii prin cezariana
Printre dezavantaje se numara recuperarea mai grea a mamei dupa cezariana, fapt care o impiedica sa aiba grija de nou-nascut, asa cum ar putea dupa o nastere naturala. In plus, sederea in maternitate este mai lunga in cazul cezarienei.
Copiii nascuti prin cezariana prezinta mai frecvent probleme de adaptare a respiratiei si au deseori nevoie de monitorizare medicala dupa nastere. In plus, exista pericolul accidentarii copilului prin sectionarea realizata pentru cezariana.
Nasterea, o procedura naturala
Exista in prezent un nou trend - al nasterilor prin cezariana. Dezavantajele vor fi suportate de femeile neasigurate si de sistemul de sanatate, care preia costurile nasterilor prin cezariana care sunt duble fata de nasterea naturala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, moasele sunt expertele necesare in perioada de sarcina, nastere si lauziei.
Noul trend impune o tehnologizare tot mai mare a procedurii de nasterii. Moasele independente din mai multe state critica faptul ca, femeilor care se bazeaza exclusiv pe asistenta moaselor in timpul sarcinii si care doresc sa nasca acasa sau in maternitate, le este sugerat de ginecologi ca se pun in pericol atat pe ele cat si pe nou-nascuti.
Problema costurilor nu poate fi ignorata. Odata cu recunoasterea nasterii prin cezariana la cerere, dorinta femeii de a naste prin cezariana este suficienta pentru ca asigurarea medicala de stat sa suporte costurile aferente, cel putin dublul sumei unei nasteri naturale.