Mama și copilul Mama și copilul

Alaptarea

02 Jul. 2018
Alaptarea

Preconceptii despre alaptare

”Femeile care alapteaza trebuie sa se hraneasca foarte sanatos, sunt ”legate” de casa si  sufera de sani lasati…" acestea sunt doar cateva dintre preconceptiile populare inca. Hrana gustoasa, pauzele de odihna petrecuta departe de familie si chiar reluarea activitatii profesionale in timpul alaptarii, aspectul ingrijit al mamei, toate acestea se pot impaca foarte bine cu perioada alaptarii.

Unele femei renunta la alaptare deoarece doresc sa revina cat mai repede la munca. Perioada de acomodare a bebelusului cu mama este de 6-8  saptamani, dupa care sugarul poate fi ingrijit si de o persoana de incredere si hranit cu lapte matern pompat.

 

Alimentatia corecta pentru mamele care alapteaza

Mamele care alapteaza se pot hrani cu alimentele care le plac. Pot consuma chiar si cafea, maxim 3 cesti pe zi si ceai negru, maxim 6 cesti pe zi. Exista insa si sugari foarte nervosi. In cazul lor se recomanda evitarea bauturilor cu cafeina.

Fiecare mama ar trebui sa isi urmareasca bebelusul cu atentie, pentru a afla ce alimente ii fac bine, si ce alimente ii displac. Atunci cand sugarul reactioneaza printr-o eruptie la nivelul pielii, ar putea fi necesara evitarea unui anumit aliment si observarea modului in care evolueaza eruptia respectiva.

 

Necesar suplimentar de energie si nutrienti in timpul alaptarii

Necesarul suplimentar de energie rezulta din continutul energetic al laptelui matern si  a consumului energetic rezultat din productia laptelui. O femeie care alapteaza consuma cu aproximativ 650 kcal mai mult decat o femeie care nu alapteaza sau care nu este insarcinata, cu aceeasi varsta si aceeasi greutate.

In prezent, medicii recomanda ca intre 400 si 500 kcal sa provina din alimentatie si restul din rezervele de grasime acumulate in timpul sarcinii. Rezulta de aici un necesar suplimentar de aproximativ 500 kcal. Necesarul suplimentar de proteine este acoperit cu de un consum suplimentar zilnic de circa 15 g proteine. In total, se recomanda un consum proteic de 63 g /zi, care corespunde unui bonus de aproximativ 30%.

Necesarul de vitamine si minerale reiese si din urmatorul grafic:

 

necesarul de vitamine



 

Nutrientii suplimentari necesari sunt asigurati prin alimentatia sanatoasa, la care pot fi adaugate suplimentele de vitamine si minerale.

Atunci cand mama nu se poate hrani suficient cantitativ si calitativ sau cand exista anumite restrictii alimentare (intoleranta la lactoza, expunere redusa la lumina naturala, dieta vegana), se recomanda suplimente de vitamine sub forma de tablete. Argumentele care sustin alaptarea sunt convingatoare. Compozitia laptelui matern continua sa uimeasca si astazi lumea medicala si reprezinta cea mai buna sansa de supravietuire pentru sugari in primele luni de viata.

 

Alaptarea: acoperire necesarului de energie si nutrienti

Consumul de nutrienti si alcatuirea laptelui matern

Chiar daca anumiti nutrienti se regasesc in laptele matern indiferent de alimentatia mamei, se recomanda acordarea unei atentii sporite la alimentatie, cel putin pe perioada alaptarii, pentru a evita atat carentele sugarului cat si pe cele ale mamei.

 

Nutrienti in laptele matern –in functie de alimentatie:Indiferent de alimentatia mamei
Toate vitaminele Elemente precum zinc, selenium fluor si iod Anumiti acizi grasiCalciu, fosfor, magneziu, fier, cupru Continut energetic Continut de grasimi Continut de proteine Continut de lactoza  



 

Sunt importante alimentele cat mai bogate in nutrienti

In principiu, valoarea calorica zilnica de 2300 kcal recomandata unei femei care alapteaza (1800 plus cele 500 necesare pentru alaptare) pot fi consumate prin hrana. Pentru a putea acoperi necesarul sporit pentru productia de lapte si pentru a asigura calitatea necesara a laptelui (continutul de vitamine) se recomanda urmatoarele:

 

AlimentFrecventa /ziSurse principale
Lapte si produse lactate (branza, iaurt etc.)3-4 oriCalciu, vitamine (in special liposolubile), proteine, acizi grasi
Carne macra, de pasare sau pesteMinim 1 data pe ziProteine, fier, vitamine acizi grasi omega-3 si iod (peste)
Fructe si sucuri naturale*Minim 2 ori pe ziVitamine si substante vegetale secundare
Legume*Minim 3 ori pe ziVitamine si plante vegetale secundare, fier
Produse bogate in amidon (cartofi, orez, paine, leguminoase, produse de panificatie)Minim 3 ori pe ziEnergie, minerale (in special produsele din faina integrala)
Oua si produse cu ouaUn ou la doua zile (incl. produse cu oua)Continut foarte mare de proteine, vitamine, grasimi
Lichide (apa minerala)La fiecare masa si la fiecare alaptare (3 dl lichide)Lichide
Uleiuri si grasimiPentru pregatirea preparatelor si a salatelorGrasimi saturate (unt, ulei de masline, de arahide) si nesaturate (ulei de germeni de porumb)
Sare iodata (si cu fluor)Pentru pregatirea preparatelor si condimentare Iod, (fluor) sodiu

*in special cele cu continut sporit de vitamina A si C

In mod normal, prin respectarea unei astfel de nutritii, nu sunt necesare suplimentele cu vitamine si minerale.

 

Alaptarea: alimente problematice

Protejarea sugarului cu ajutorul obiceiurilor alimentare

Pe langa substantele nocive, exista si anumiti nutrienti care pot avea efecte individuale, in functie de sugari. Nu pot fi stabilite recomandari general valabile. Insa mamele pot urmari cu atentie orice reactii nedorite datorate anumitor alimente, pe care le pot evita cu timpul.

 

Alimente care ar putea provoca reactii adverse in randul sugarilor

Cateva alimente si simptomele care ar putea fi intalnite la sugari:

Alimente consumate de mamaSimptom posibil la sugar
Varza, usturoi, ceapa, sparanghel, suc de portocale, suc de mere, leguminoase (fasole, mazare)Probleme de digestie, dureri abdominale, balonari
Consum de fructe citrice in cantitati mariDermatita de scutec datorata acidului crescut din urina.
Usturoi, ceapa, sparanghel, rubarba, pepeneModificarea gustului laptelui, consum redus de lapte.

 

Daca mama se decida sa alapteze, transferul de substante de la mama la sugar nu se schimba esential, comparativ cu perioada sarcinii. Astfel, ar trebui luate in considerare aceleasi principii ca in timpul sarcinii cand vine vorba de alimentatie.

 

Consumul de preparate de vitamine si minerale in timpul alaptarii

In mod normal, in conditiile unei alimentatii echilibrate si variate, nu este necesara administrarea suplimentara de vitamine si minerale sub forma de tablete. Daca insa exista restrictii alimentare (asimilarea in sistemul digestiv), ar trebui luate in considerare preparate care contin urmatoarele:

Nutrient

Doza zilnica
Calciu250 mg
Fier30-60 mg
Zinc15 mg
Cupru2 mg
Vitamina D10 µg
Vitamina B62 mg
Acid folic300 µg

Se recomanda si administrarea de iod (200 µg/d). Femeilor care sufera de intoleranta la lactoza sau se confrunta cu o carenta de vitamina D si celor care urmeaza o dieta vegetariana, li se recomanda urmatoarele substante vitale:

 

StarePreparat nutritivDoza zilnica
Intoleranta la lactoza sau consum redus de produse lactateCalciu600 mg
Expunere redusa la lumina natura si consum redus de alimente cu vitamina D (alimente de origine animala)Vitamina D10 µg
Femeile care urmeaza o dieta vegana

Vitamina B12

Vitamina D

 



 

Substantele care dauneaza sugarilor alaptati

Sugarii nu dispun inca de mecanismele necesare (enzime) pentru descompunerea diferitelor substante externe (cafeina, alcool, nicotina), iar aceste raman timp indelungat in organismele lor, avand un efect indelungat si intensificat. Iata cateva substante pe care mamele care alapteaza ar trebui sa le evite.

SubstantaProprietatiRecomandare
AlcoolLa scurt timp dupa consum, alcoolul ajunge din sange in laptele matern si poate induce sugarului o stare de somnolenta si apatie. In cazul consumului regulat de alcool al mamei, exista pericolul tulburarilor cerebrale in randul sugarilor. Posibile consecinte: dezvoltare psiho-motorie intarziata a sugarului si reducerea cantitatii de lapte in cazul mamei.In mod ideal, se recomanda evitarea completa a alcoolului in perioada alaptarii. 1 - 2 bauturi alcoolice (limita) pe saptamana sunt permise, insa ar trebui consumate imediat dupa alaptare sau cu mult timp inainte de urmatoarea alaptare, pentru a permite concentratiei de alcool din laptele matern sa scada.
CafeinaO cantitate mare de cafeina ajunge prin sange in laptele matern. Sugarul va reactiona agitat, iritat si cu tulburari de somn.Nu depasiti o cantitate de 1-2 cesti de cafea /saptamana.
NicotinaNicotina si celelalte substante nocive care se regasesc in tigari, ajung si in laptele matern si pot provoca sugarilor varsaturi si dureri abdominale, similare colicilor. Pe termen lung, creste probabilitatea de a suferi de alergii.Renuntati la fumat (cel putin) in perioada alaptarii.
MedicamenteNumeroase substante active ajung in laptele matern.Intrebati medicul sau farmacistul.




 

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități