Mama și copilul Mama și copilul

Adaptarea la gradinita a copiilor mici

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 27 Oct. 2020
Adaptarea la gradinita a copiilor mici

 

Diana Amza, Psihoterapeut


Începerea creșei sau grădiniței reprezintă, atât pentru copii, cât și pentru părinți o provocare.  Separarea de părinți poate fi dureroasă, iar uneori este însoțită de teama de a relaționa cu persoane necunoscute sau de a fi abandonați într-un mediu nou. Deseori, toate acestea se pot manifesta prin acuze somatice – dureri de burtă, febră, dureri de cap, tulburări digestive, stări de greață sau alte simptome care nu pot fi explicate medical.

Cum puteți ajuta copilul să treacă mai ușor prin perioada de adaptare

În primul rând, pregătiți copilul pentru frecventarea grădiniței cu câteva  săptămâni înainte. Vizitați spațiul ales de câteva ori, ajutați-l să cunoască educatoarea care îl va prelua la grupă și colegii. Copilul poate rămâne, în această fază, observator sau se poate implica direct în jocuri. Vorbiți-i cu entuziasm despre grădiniță, despre prietenii pe care și-i va face sau despre activitățile interesante.

Familiarizați-l cu noua rutină, folosind chiar și suport vizual, în cazul copiilor de vârste mici. Puteți folosi carduri cu momentele principale ale rutinei zilnice, inclusiv dusul la grădiniță, joaca (pentru programul lung, pregătiți și carduri cu masa de prânz și somnul), preluatul de către un membru al familiei pentru a se reîntoarce acasă, sosirea părinților de la muncă, joaca împreună, șamd. Arătați copilului cum vor decurge lucrurile în mod repetat și respectați rutina stabilită, oferind astfel siguranță, predictibilitate și încredere.

Despărțirea la grădiniță va fi întâmpinată cu tristețe – copilul se poate agăța de mamă și poate plânge. Reasigurați-l,  amintindu-i momentul zilei în care vă revedeți, îmbrățișați-l, luați-vă la revedere și lăsați educatoarea să îl preia. Este firesc ca acest tipar să dureze o săptămână sau două, astfel încât este nevoie să arătați răbdare și calm față de ritmul copilului de a se adapta. 

O altă strategie de a gestiona despărțirile este ca persoana care duce copilul la grădiniță să fie una față de care copilul are un atașament redus. Spre exemplu, dacă despărțirile de mamă sunt dureroase, despărțirile de tată sau de bunic pot fi mai ușoare.

În cazul în care copilul manifestă diferite dureri inexplicabile din punct de vedere medical, puteți lua în considerare somatizarea – exprimarea unor emoții și conflicte interne prin intermediul corpului. Vorbiți cu copilul numind emoțiile prin care trece, arătând înțelegere față de starea lui și față de modul în care a ales să vă comunice acest lucru. Puteți folosi jucăriile copilului pentru a pune în scenă lucrurile nerostite și a găsi soluții în spațiul neutru-amuzant al jocului.  

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități