Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Zucchini (dovlecelul)– Fratele mai mic al dovleacului

21 Jul. 2015
Zucchini (dovlecelul)– Fratele mai mic al dovleacului

Zucchini se bucură de popularitate în Germania încă din anii 80. Datorită faptului că nu deține un gust pregnant de unul singur, dovlecelul poate fi pregătit în nenumărate versiuni: într-o salată proaspătă de vară, într-un ghiveci de legume, cu roșii și carne tocată? Dovleceii sunt bogați în vitamine, au un conținut mare de apă și foarte puține calorii. Sunt foarte ușor de digerat și foarte des recomandați în diete. Cunoscătorii de delicatese știu deja că și florile de dovlecei au un gust deosebit. O posibilitate de pregătire a dovleceilor este pe grătar, iar atunci când sezonul este pe sfârșite îi puteți păstra în congelator, preferabil porționați.

Zucchini – plini de substanțe nutritive

Deși sunt formați în cea mai mare parte din apă, dovleceii sunt bogați în carbohidrați, proteine, fibră vegetală, sodiu, potasiu și caliciu. În plus, dovleceii sunt o sursă bună de vitamină A și E. Altfel spus, dovleceii nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră.

Cei care au posibilitatea de a crește dovlecei în propria grădină trebuie să rețină că pentru o familie de patru persoane sunt suficiente două plante, deoarece dovleceii sunt foarte bogați în fructe. Fiecare plantă are nevoie de o suprafață de 1,5 -2 m2. Este important să le asigurați substanțe nutritive și suficientă apă, însă pot fi sensibili dacă vara este prea ploioasă.

Recoltarea optimă este atunci când dovleceii au o lungime de 15 cm și o greutate de 200 grame, pentru a asigura un gust plăcut.

Zucchini: sora mai mică a dovleacului 

Zucchini s-a răspândit prin Europa plecând din Italia, unde este cultivat ca dovleac de gradină de la sfârșitul secolului 17. Este sărbătorit și în prezent printr-o zi care îi este dedicată, respectiv în data de 7 mai: giorno del zucchetto, fiind semănat de la mijlocul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai. Dacă zucchini nu sunt recoltați la dimensiuni între 10 -20 cm și sunt lăsați să crească, aceștia pot atinge greutăți de până la 5 kg.

Formele diferă, pot fi rotunde sau ovale. Culorile sunt și ele variate, de la galben la verde, cu sau fără dungi. Sunt recoltați în lunile iunie – octombrie și trebuie consumați în termen de 12 zile de la recoltare, cu depozitare la temperaturi sub 8 grade. Dacă însă sunt păstrați în apropierea merelor sau roșiilor, dovleceii se pot strica mai repede, ca urmare a etilului emanat de roșii respectiv mere.

Rețete simple și delicioase 

Iată o rețetă pentru vegetarieni: Zucchini-Tortilla. Veți avea nevoie de zucchini  pe care îl veți pregăti pe grătar alături de câteva fire de ceapă verde și usturoi, ou și cimbru, pătrunjel, sare și piper și puțină coajă de lămâie. Tăiați câteva roșii cherry și dați totul la cuptor timp de câteva minute. Cei care nu doresc să renunțe la carne pot încerca dovleceii umpluți – șuncă, brânză și sos de roșii. Opțiunile de umplutură sunt nesfârșite.

Cine ar putea refuza o supă de dovlecei cu ardei, ceapă, smântână, vin alb și un praf de ardei iute? Dovleceii sunt apreciați în întreg spațiul mediteraneean.

Rețetă cu zucchini

Pentru ghiveciul de zucchini aveți nevoie de următoarele ingrediente:

350g cartofi 

  • 2 zucchini medii
  • 1 roșie medie
  • 200ml supă de legume
  • 250g carne tocată
  • smântână
  • sare și piper

Iată cum se pregătește: tăiați în bucăți egale zucchini, cartofii și roșia, adăugați sare și piper după gust și turnați totul în tava în care urmează să pregătiți ghiveciul în cuptor. Turnați deasupra supa de legume și lăsați la cuptor timp de o jumătate de oră la 180 de grade. Amestecați carnea tocată cu smântână și lăsați totul încă o jumătate de oră la cuptor.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități