Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Zmeura - aromă, dulceață și sănătate la pachet (+rețetă de sezon)

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 12 Aug. 2024
Zmeura - aromă, dulceață și sănătate la pachet (+rețetă de sezon)

Zmeura, fie că este roşie sau, mai rar, albă, conţine un întreg univers de vitamine, minerale, apă şi fibre, cu multiple beneficii pentru sănătate. Aşadar, în zilele toride de vară, răcoriţi-vă cu zmeură proaspătă, băuturi aromatizate cu zmeură sau sorbet de zmeură făcut în casă. Găsiţi reţeta mai jos.

Zmeura – valori nutriţionale

100 de grame de zmeură conţin peste 85% apă, iar restul sunt 6,5 grame de fibre (20% din necesarul zilnic sau doza zilnică recomandată, DZR), 22 mg de magneziu (10% DZR), 151 mg de potasiu (15% DZR), 0,67 mg de mangan (20-25% DZR), 26 mg de vitamina C (aproximativ 30% DZR), 7,8 micrograme de vitamina K (aprox 10% DZR), precum şi doze importante de luteină, zeaxantină, folat, vitamina E, fosfor, calciu şi caroteni.

Zmeura – beneficii pentru sănătate

Consumul de zmeură este benefic pentru inimă datorită conținutului său ridicat de potasiu, fibre, vitamina C, antioxidanți și polifenoli. Acești nutrienți ajută la reducerea inflamației, scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Alături de quercetină, celelalte vitamine şi minerale ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și reduc inflamația, contribuind astfel la un control mai bun al diabetului, previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv. Astfel, zmeura are grijă şi de siluetă.

De asemenea, acești compuși combat stresul oxidativ, inhibă creșterea celulelor canceroase și stimulează apoptoza (moartea celulară programată), contribuind la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului.

Vitaminele A și C şi antioxidanți precum luteina și zeaxantina protejează ochii şi vederea, reduc riscul de degenerescență maculară și cataractă și mențin sănătatea retinei.

 

Rețeta în casetă

Sorbet de zmeură cu ghimbir şi mentă

Ingrediente pentru 2 porții:

2 căni de zmeură proaspătă sau congelată

1/2 cană de apă

1/2 cană de zahăr sau 1/3 cană de miere

1 lingură de ghimbir proaspăt ras

1/4 cană de frunze de mentă proaspătă, tocate fin

Sucul de la 1/2 lămâie

Preparare:

Faceţi un sirop din apă si zahăr sau miere, încălzind şi amestecând puţin într-o crăticioară, până la dizolvare – nu fierbeţi. Adăugaţi ghimbirul ras și frunzele de mentă şi lăsaţi la infuzat 10 minute, apoi strecuraţi. Într-un blender, introduceţi zmeura, sucul de lămâie și siropul de ghimbir și mentă strecurat. Mixaţi până obțineţi un amestec omogen. Pentru mai multă fineţe, puteţi strecura amestecul printr-o sită. Turnaţi compoziţia într-un recipient pentru înghețată și puneţi la congelator pentru cel puțin 4 ore, amestecând ocazional în primele 2 ore. Serviţi sorbetul decorat cu câteva frunze de mentă proaspătă.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități