Zmeura, fie că este roşie sau, mai rar, albă, conţine un întreg univers de vitamine, minerale, apă şi fibre, cu multiple beneficii pentru sănătate. Aşadar, în zilele toride de vară, răcoriţi-vă cu zmeură proaspătă, băuturi aromatizate cu zmeură sau sorbet de zmeură făcut în casă. Găsiţi reţeta mai jos.
Zmeura – valori nutriţionale
100 de grame de zmeură conţin peste 85% apă, iar restul sunt 6,5 grame de fibre (20% din necesarul zilnic sau doza zilnică recomandată, DZR), 22 mg de magneziu (10% DZR), 151 mg de potasiu (15% DZR), 0,67 mg de mangan (20-25% DZR), 26 mg de vitamina C (aproximativ 30% DZR), 7,8 micrograme de vitamina K (aprox 10% DZR), precum şi doze importante de luteină, zeaxantină, folat, vitamina E, fosfor, calciu şi caroteni.
Zmeura – beneficii pentru sănătate
Consumul de zmeură este benefic pentru inimă datorită conținutului său ridicat de potasiu, fibre, vitamina C, antioxidanți și polifenoli. Acești nutrienți ajută la reducerea inflamației, scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Alături de quercetină, celelalte vitamine şi minerale ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și reduc inflamația, contribuind astfel la un control mai bun al diabetului, previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv. Astfel, zmeura are grijă şi de siluetă.
De asemenea, acești compuși combat stresul oxidativ, inhibă creșterea celulelor canceroase și stimulează apoptoza (moartea celulară programată), contribuind la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului.
Vitaminele A și C şi antioxidanți precum luteina și zeaxantina protejează ochii şi vederea, reduc riscul de degenerescență maculară și cataractă și mențin sănătatea retinei.
Rețeta în casetă
Sorbet de zmeură cu ghimbir şi mentă
Ingrediente pentru 2 porții:
2 căni de zmeură proaspătă sau congelată
1/2 cană de apă
1/2 cană de zahăr sau 1/3 cană de miere
1 lingură de ghimbir proaspăt ras
1/4 cană de frunze de mentă proaspătă, tocate fin
Sucul de la 1/2 lămâie
Preparare:
Faceţi un sirop din apă si zahăr sau miere, încălzind şi amestecând puţin într-o crăticioară, până la dizolvare – nu fierbeţi. Adăugaţi ghimbirul ras și frunzele de mentă şi lăsaţi la infuzat 10 minute, apoi strecuraţi. Într-un blender, introduceţi zmeura, sucul de lămâie și siropul de ghimbir și mentă strecurat. Mixaţi până obțineţi un amestec omogen. Pentru mai multă fineţe, puteţi strecura amestecul printr-o sită. Turnaţi compoziţia într-un recipient pentru înghețată și puneţi la congelator pentru cel puțin 4 ore, amestecând ocazional în primele 2 ore. Serviţi sorbetul decorat cu câteva frunze de mentă proaspătă.