Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Zece sfaturi pentru o viata sanatoasa si lunga

29 Sep. 2014
Zece sfaturi pentru o viata sanatoasa si lunga

Fiecare isi doreste sa se mentina sanatos si in forma pentru cat mai mult timp. Cu ajutorul unui stil de viata sanatos, ne putem aduce aportul personal in acest sens. Cei mai importanti factori sunt alimentatia, miscarea si somnul, renuntarea la consumul substantelor nocive si abordarea unei atitudini pozitive. Un stil de viata constient va va ajuta sa ramaneti in forma pana la o varsta inaintata. Va oferim 10 sfaturi pe care le puteti urma pentru a va pastra sanatatea si calitatea vietii pe termen lung:

1. Alimentatie sanatoasa

Putine lucruri sunt mai importate pentru sanatate decat o alimentatie sanatoasa. Consumati minim cinci portii de fructe si legume pe zi, preferabil crude, de toate culorile si sortimentele. Putina carne, multi carbohidrati vegetali, leguminoase din plin, produse lactate slabe in grasimi si putina grasime – acestea nu doar ca va vor mentine functiile vitale, dar va vor intari sistemul imunitar.

2. Hidratare din plin

Lipsa apei afecteaza organismul uman: apa este un element important din continutul celulelor, componenta principala a sangelui. O hidratare necorespunzatoare va afecta fluxul sangelui. Intregul corp va fi alimentat mai putin, capacitatea creierului si puterea de concentrare vor avea de suferit. Pentru hidratare, folositi apa, sucuri de fructe sau ceai din plante, asigurand un consum de minim 2 litri de lichide zilnic.

3. Miscare regulata

Practicarea regulata a unui sport de anduranta este benefica atat pentru fizic cat si pentru psihic, fiind metoda optima de mentinere a corpului in forma. Sportul ajuta in intarirea fortelor de aparare ale corpului, in reducerea simptomelor de stres si previne aparitia bolilor de inima si circulatorii, a diabetului, a supraponderalitatii si a osteoporozei. Cu avansarea in varsta, inclusiv capacitatea mentala are de beneficiat de pe urma practicarii unui sport.

Orice forma de miscare fizica ajuta la cresterea starii dumneavoastra de bine: pentru evitarea afectiunilor, se recomanda un minim de miscare lejera de 30 de minute de 5-7 ori /saptamana. Nu este niciodata prea tarziu sa incepeti practicarea unui sport. Chiar si persoanele care incep la varste inaintate, profita imediat de efectele pozitive ale miscarii.

4. Mult aer curat si lumina

Oxigenul trezeste spiritul vital si mobilizeaza puterea de rezistenta a corpului. De aceea, este important sa iesiti in aer liber in fiecare zi, inclusiv iarna. Un alt efect benefic al plimbarilor in aer liber: ne expunem luminii, fapt care ne influenteaza pozitiv dispozitia. Prin expunerea la lumina, producem un transmitator neuronal, numit serotonina, care ne ajuta la imbunatatirea starii generale. Chiar si in zilele cu vreme mohorata, lumina naturala este mult mai puternica decat cea din interior. in plus, lumina este importanta pentru productia de vitamina D- indispensabila pentru oase rezistente.

5. Relaxare pentru gasirea echilibrului

Stresul, haosul si presiunile psihice afecteaza puterea de rezistenta. Distrugerea echilibrului intre stres si relaxare poate conduce la afectiuni psihice si fizice severe. Asadar, cel tarziu atunci cand stresul si agitatia scapa de sub control este cazul sa faceti un pas inapoi. Tehnicile de relaxare, cum ar fi antrenamentul autogen, destinderea progresiva a muschilor folosind metoda Jacobsen sau Yoga va vor ajuta sa regasiti echilibrul si starea de liniste.

6. Program de somn suficient si regulat

Somnul reprezinta o necesitate de baza, pe care trebuie sa o satisfacem regulat la fel ca si alimentatia si hidratarea. Somnul este indispensabil vietii si o conditie de baza pentru dezvoltare, starea de bine si de sanatate. in timpul somnului, metabolismul se reduce, lasand loc mecanismelor de refacere sa preia conducerea.
Sistemul imunitar, digestia, sistemul circulator si inima, sistemul nervos si creierul au nevoie de somn pentru a se regenera. Astfel, studiile actuale indica faptul ca persoanele care dorm putin in mod regulat, sunt predispuse unui risc mai mare de a suferi un infarct.

7. Jogging mental regulat

" Munca lungeste viata, lenea o scurteaza” acest proverb se aplica atat corpului nostru, cat si psihicului. Pentru ca la fel ca si musculatura, si creierul trebuie mentinut activ- si anume pe intreg parcursul vietii. Daca materia cenusie nu este mentinuta in miscare, acesta incepe sa se descompuna. si invers, creierul poate fi antrenat ca un muschi. Pentru a va mentine in forma din punct de vedere mental, trebuie sa va antrenati zilnic materia cenusie.

8. Substante nocive, riscuri pentru sanatate

Fumatul dauneaza sanatatii si anume fiecare tigara in parte! Cu toate acestea, nu este niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat. Sanatatea dumneavoastra va avea de castigat, chiar daca renuntati la fumat dupa ani de zile de dependenta de nicotina. Astfel, dupa 10 ani de la renuntarea la fumat, riscul cancerului de plamani este egal cu cel al nefumatorilor. La fel si in cazul afectiunilor sistemului de circulatie si a bolilor de inima, si anume dupa 15 ani.
Consumul moderat de alcool nu este, in principiu, daunator. Consumat cu masura acesta poate avea chiar efecte pozitive. Asigurati-va insa ca nu consumati mai mult de un pahar mic de alcool, urmat de cateva zile de pauza, deoarece un consum de alcool fara riscuri nu exista.

9. Relatii sanatoase

Fie ca ne place sau nu, fiecare dintre noi facem parte dintr-o retea de relatii. Relatiile interumane de succes reprezinta un factor important pentru calitatea vietii, pentru sanatatea psihica si fizica. Relatiile vii si implinite incep dintr-o relatie sanatoasa cu sine si cu viata.

10. Atitudine pozitiva

Persoanele cu o atitudine pozitiva in viata detin strategii psihice mai bune de supravietuire. Accepta mai putin stres, protejandu-si astfel puterea de aparare. in plus, persoanele cu o atitudine pozitiva sunt mai dispuse sa practice autoironia, aratand astfel suveranitate si calm.

Deschiderea, spre exemplu in relatie cu persoane cu experiente si stiluri de viata diferite, va va ajuta sa ramaneti flexibili. Pentru ca cei care sunt prinsi in aceleasi modele de viata repetitive, isi limiteaza posibilitatile de expunere la experiente si pierd astfel sansa de a-si mentine creierul activ.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități