Diana Amza, psihoterapeut
Încă din copilărie, pe măsură ce devenim mai abili în a folosi cuvintele, trecem printr-un proces de interiorizare a limbajului. Astfel, apare „vocea interioară” ce are rolul de a susține și dezvolta abilitățile cognitive, creativitatea dar și voința, motivația și emoțiile.
Întreaga viață psihică este mediată și modulată de punerea în cuvinte – iată de ce contează, pentru bunăstarea personală, să folosești un limbaj pentru a construi peisajul interior în care să îți facă plăcere să locuiești o viață întreagă.
Vocea interioară are intenția de a ne ajuta în ceea ce facem, însă nu reușește mereu: anumite discursuri interne – precum îngrijorările excesive, ruminațiile, resentimentele, îndoiala de sine, autocritica sau învinovățirea de sine – se întorc împotriva noastră.
Principii de bază pentru a vorbi frumos și constructiv cu tine
- Nu crede tot ce gândești. Nu tot ceea ce gândești este adevărat, și nici tot ceea ce este adevărat nu te poate duce într-o direcție constructivă pentru viața ta.
- Observă modul în care îți vorbești și identifică punctele tale sensibile. Te îngrijorezi din orice? Te învinovățești des? Îți spui deseori că nu meriți lucruri bune, că nu ești suficient de bun? Fii conștient de tiparele de gândire, căci deseori discursul interior devine automat.
- Recunoaște intențiile pozitive ale gândurilor și pune întrebări constructive:
- Prin îngrijorări, mintea dorește să te pregătească pentru potențiale pericole. „Care sunt 2-3 pași pe care îi pot face concret în situația respectivă?”
- Prin ruminații, mintea dorește să înveți anumite lecții din experiențele trecute. „Ce lecții am de învățat aici?”
- Prin resentimente, mintea te mobilizează pentru a te apăra de nedreptăți. „Cum mă pot apăra data viitoare, într-o situație asemănătoare?”
- Prin îndoiala de sine, mintea te ajută să te decizi, de fapt, ce fel de persoană îți dorești să fii. „Ce este important pentru mine, ce contează în viața mea?”
- Prin autocritică, mintea dorește să te apere de eșec și să inducă o schimbare în acțiunile tale. „Ce pot îmbunătăți?”
- Nu te bârfi. Vorbește frumos cu tine când ești singur, și despre tine când ești cu alții. Iată cum ar putea suna aceste îndemnuri interne: „Să fiu bun cu mine” / „E normal să simt teamă” / „Învăț să fiu mai bun din orice experiență” / „Sunt iubire, sunt pace” / „Mă iubesc și când greșesc”. Alege o propoziție scurtă care să te ghideze în modul în care îți vorbești și în care te porți cu tine. Spune-o frecvent în mintea ta, în diferite situații, ca o mantră personală.
A vorbi frumos cu tine reflectă, în cele din urmă, o alegere conștientă: aceea de a te prețui, îngriji și proteja. Meriți!