Reumatism, arterioscleroză şi cancer. Toate aceste boli diferite au un numitor comun: sunt cauzate de atacul agresiv al moleculelor de oxigen, aşa – numiţii radicali liberi, care dăunează proteinelor şi lipidelor vitale şi accelerează procesul de îmbătrânire. Rezultă, printre altele, din procesele metabolice care se desfăşoară în organism.
Mecanism de protecţie
Corpul sănătos este pregătit să facă faţă radicalilor liberi, prin propriile mecanisme de protecţie. Însă atunci când organismul se află sub atac constant sau în condiţiile prezenţei unor boli cronice, organismul are nevoie de forţe exterioare, spre exemplu sub forma vitaminelor.
Antioxidanţi
Oamenii de ştiinţă au demonstrat deja puterea câtorva vitamine de a capta radicalii liberi din organism şi de a-i dezactiva. Din această grupă a aşa-numiţilor anti-oxidanţi face parte şi vitamina E (Tocoferol). Pentru că nu poate fi produsă de organismul uman, ea trebuie asimilată din hrană.
Alimente cu beneficii care conţin vitamina E
Următoarele alimente au numeroase beneficii și sunt foarte bogate în vitamina E:
- uleiuri de plante precum ulei de germeni de grâu, de floarea soarelui sau ulei de porumb;
- alune;
- cereale integrale;
- leguminoase.
Doza zilnică recomandată de vitamina E este de 12 miligrame pentru un adult sănătos. Prin hrana pe care o consumăm, reuşim să acoperim necesarul zilnic, iar carenţele de vitamina E sunt rare în cazul persoanelor sănătoase.
Carenţa de vitamina E: grupuri de risc
O carenţă de vitamina E poate cauza persoanelor care suferă de diabet zaharat şi alte probleme de sănătate precum tulburări ale metabolismului lipidelor, boli hepatice, ale vezicii biliare. Aceste persoane, precum şi femeile gravide, se confruntă cu un necesar mai mare de vitamina E, comparativ cu persoanele sănătoase. Pentru evitarea stărilor de boală, unii cercetători recomandă consumul de doze mai mari de vitamina E pentru protejarea celulelor. Astfel de doze mari nu pot fi asimilate doar prin alimentaţie, este necesar şi consumul de preparate de vitamina E înalt dozată.
Deficitul de vitamina E în cazul reumatismului
În cazul problemelor reumatice precum poliartrita cronică, ca urmare a procesului inflamator, se ajunge la o înmulţire a radicalilor liberi şi la o carenţă de vitamina E. Administrarea suplimentară de vitamina E ar putea fi eficientă din punct de vedere terapeutic. Studiile ştiinţifice au demonstrat că vitamina E în doze mari (până la 800UI zilnic) pot reduce durerile asociate afecţiunilor inflamatorii de la nivelul articulaţiilor. Deseori, vitamina E este combinată cu medicaţie specifică reumatismului.
Protecţie împotriva arteriosclerozei şi a infarctului
În formarea calcifierii vaselor, aşa-numita arterioscleroză, şi radicalii liberi joacă un rol. Colesterolul, respectiv colesterolul LDL, participă în formarea depunerilor pe vasele de sânge, aşa-numitele plăci care îngustează vasele sangvine. Radicalii liberi reactionează la această formă de colesterol. Colesterolul LDL oxidat, şi astfel transformat, se depune şi mai bine pe artere, blochează alte celule din sânge, creşte în dimensiuni şi devine tot mai periculos.
O protecţie împotriva acestei oxidări este asigurată de vitaminele antioxidante. Un studiu efectuat asupra a peste 2000 de pacienţi cu probleme cardiace, a demonstrat că un consum regulat de vitamina E în cantităţi mari poate încetini progresul arteriosclerozei şi urmările sale, cum ar fi infarctul. Rezultate asemănătoare au fost obtinuţe şi dintr-un studiu care a cuprins 87 000 de femei sănătoase. După un interval de timp de opt ani, s-a demonstrat că un consum regulat de vitamina E scade numărul cazurilor de boli cardiace coronariene.
Piele frumoasă cu vitamina E
Numeroase produse de îngrijire, cum ar fi cremele şi loţiunile conţin vitamina E. Mult timp au existat îndoieli cu privire la capacitatea pielii de a asimila vitamina E şi a acţiunii acesteia de protecţie asupra membranei celulare. Se pare, însă, că vitamina E deține beneficii, și anume: sporeşte elasticitatea pielii şi încetineşte procesul de îmbătrânire.