Ce este acidul ascorbic?
Organismul uman are nevoie de doza zilnică de vitamina C, iar aceasta poate fi obținută din hrană. Atunci când vitamina C lipsește din alimentație pentru o perioadă mai lungă de timp, apar carentele sub forma scorbutului. Această afecțiune a marinarilor a dispărut demult, deoarece în prezent, prin alimentele de care dispunem, reușim să acoperim necesarul de bază. În unele cazuri însă, se recomandă preparatele cu vitamina C.
Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt substanțe vitale, pe care organismul nu le poate produce singur, sau le produce numai în cantități insuficiente. Așadar, acestea trebuie să asigure prin alimentație și uneori prin suplimente. Numeroase persoane se confruntă cu un necesar aport de vitamine fără să fie conștienți de acest lucru!
În timp ce plantele și majoritatea animalelor reușesc să producă vitamina C, oamenii, cimpanzeii, anumite pasări și pești au nevoie de substanță mesager pentru formarea vitaminei C.
Ce efect are vitamina C?
- Protecție împotriva radicalilor liberi – contribuție la o protecție celulară mai bună
- Stimularea sistemului imunitar – scade riscul de infecții
- Vitamina C este importantă pentru formarea colagenului și este un factor important pentru sinteza steroizilor
- Îmbunătățirea asimilării fierului din alimentație
- Vitamina C contribuie la eliminarea metalelor grele din organism și la detoxifiere
Care este doza zilnică recomandată de vitamina C?
Printr-o alimentație bogată în vitamina C, organismului îi este asigurată o cantitate între 50 și 100 miligrame. Pregătirea termică și depozitarea alimentelor reduc cantitatea de vitamina C. Astfel, fructele și legumele pregătite la cald conțin jumătate din cantitatea de vitamina C a alimentelor crude. Inclusiv temperatura exterioară afectează semnificativ conținutul de vitamină.
Societatea germană pentru nutriție recomandă o doză zilnică de 110 miligrame pentru bărbați și 95 miligrame pentru femei.
Nevoie sporită de vitamina C?
- Femeile însărcinate – necesarul de vitamina C este mai mare în timpul sarcinii și în timpul alăptării.
- Fumătorii au o nevoie de vitamine C cu 40% mai mare decât nefumătorii.
- Pacienții care suferă de ulcer se confruntă cu probleme de asimilare a vitaminei C, deoarece transportul și valorificarea hranei sunt afectate de ulcer.
- Anumite medicamente pot induce o creștere a necesarului de vitamina C, cum ar fi contraceptivele, antibioticele și analgezicele.
- Persoanele aflate în situații extreme de stres profesional sau personal.
- Persoanele cu sistemul imunitar scăzut.
- Persoanele care doresc să se protejeze împotriva răcelilor.
- Diabeticii au un necesar sporit de vitamina C, cu aproximativ 30%.
- Persoanele care se hrănesc cu alimente procesate, puțin variate.
- Sportivii de performanță și persoanele în vârstă.
- Daca vă numărați printre aceste persoane, puteți apela la un supliment cu vitamina C în completarea hranei.
Surse importante de vitamina C în hrană
Vitamina C se regăsește în toate plantele, însă cele mai înalte concentrații sunt prezente în următoarele alimente:
- Ardei, cartofi, varză, spanac, salată verde, roșii, broccoli, pătrunjel, varză murată
- Măceșe, cătină, afine
- Fructe citrice, kiwi, căpșuni, mere
Doza zilnică de vitamina C, echivalent
75 de miligrame de vitamina C se regăsesc în:
- 7 grame de măceșe
- 50 grame de ardei
- 60 grame de broccoli
- 80 grame de fenicul sau varză
- 120 grame de mandarine, portocale, lămâi
- 300 grame de roșii
- 600 grame de mere
Vitamina C: proprietăți
O bună parte din efectul vitaminei C se bazează pe proprietatea acesteia de agent reductor. Acidul ascorbic reacționează înainte ca substanțele importante (printre care și vitamine) să fie distruse.
Vitamina C participă și în sinteza diferitelor substanțe (ex: hormoni, sucuri biliare, carnitină). Efectul benefic asupra sistemului imunitar este incontestabil și general recunoscut. Vitamina C contribuie și la formarea țesutului conjunctiv, a oaselor și a dinților.
Carențele de vitamina C
Cel mai cunoscut simptom al deficitului de vitamina C este scorbutul. Afecțiunea se manifestă printr-un aspect cornos al pielii, sângerări la nivelul mucoaselor și musculaturii. Formarea țesutului conjunctiv este afectată și se observă o vindecare mai întârziată a leziunilor. Acest tablou clinic obișnuia să fie frecvent în trecut, în rândul marinarilor, însă în prezent este întâlnit foarte rar.
Un consum constant insuficient de vitamina C va avea drept urmare răceli mai dese, tulburări de somn și depresii, dar și o predispoziție pentru formarea de hemoroizi și vene varicoase.
Supradoza de vitamina C
Supradoza de vitamina C nu este posibilă, deoarece cantitatea de acid ascorbic în exces este eliminată prin urină și scaun. Singurul efect negativ al unui consum foarte ridicat de vitamina C constă în supraacidifierea urinei și formarea de calculi renali.
Particularități ale vitaminei C
Capacitatea acidului ascorbic de a proteja diferite substanțe de la descompunere, este foarte apreciată și în industria alimentară și de conservare a alimentelor.
Asimilarea fierului în stomac este îmbunătățită prin consumul concomitent de vitamina C (suc de portocale). Valoarea fierului este modificată și resorbția este mai bună.