Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Vinetele (Solanum melongena)

27 Jul. 2016
Vinetele (Solanum melongena)

Vanata (lt. Solanum melongena) apartine familiei de plante solanacee si o leguma apreciata in alimentatia noastra. Retetele cu vinete sunt nenumarate si se regasesc in bucataria mediteraneeana si orientala. Vinetele nu sunt doar gustoase ci si benefice pentru sanatate, avand un aport caloric foarte scazut, insa de cele mai multe ori doar inainte de a fi pregatite in preparate.

Varietate

Exista mai multe tipuri, forme si culori de vinete. Cele mai cunoscute sunt cele de un violet inchis, cu o forma ovala. Pe langa gustul delicios, vinetelor le sunt atribuite si proprietati terapeutice. Se pare ca au un efect benefic in tratarea reumatismului, a nevralgiilor nervului sciatic si a afectiunilor renale. In plus, vinetele stimuleaza digestia si au un efect anti-cancerigen.

Vinetele sunt formate in cea mai mare proportie din apa, fapt care explica si cantitatea mica de calorii. Nu la fel stau lucrurile dupa ce le gatim. Bucatarii stiu ca vinetele absorb foarte multa grasime, fapt pentru care se recomanda sa fiti foarte cumpatati atunci cand folositi uleiuri si grasimi in combinatie cu vinetele.

Vinete: pregatire

Vinetele au nevoie de multa caldura pentru a creste. De cele mai multe ori sunt culese inainte de maturitate, urmand sa se coaca in timpul transportului. Atunci cand cumparati vinete proaspete, acordati atentie calitatii – aceasta este conditia unui preparat reusit.

Vinetele proaspete se recunosc dupa coaja lucioasa, intinsa. Codita trebuie sa miroasa a proaspat. Atunci cand apasati, vanata trebuie sa fie usor moale, sa cedeze la apasare. Vinetele necoapte sunt foarte ferme si nu cedeaza la apasare. Evitati vinetele necoapte deoarece sunt foarte amare.

Nu se recomanda consumarea vinetelor in stare cruda, deoarece substantele amare pe care le contine ar putea provoca probleme digestive si intestinale. Prin pregatirea vinetelor la cald, substantele amare cedeaza. In plus, sarea presarata inainte de coacere/ prajire, elimina substanta amara din vinete. Cea mai usoara metoda este sa taiati vinetele felii, sa le presarati cu sare si sa le lasati deoparte timp de 30 de minute. Pot fi congelate cu succes atat in stare cruda cat si dupa pregatire.

Retete cu vinete

Retetele cu vinete sunt foarte variate, de la copt la pregatirea pe gratar. Printre cele mai populare retete este cea a vinetelor umplute cu carne tocata. Vinetele pot fi marinate, coapte sau sotate. Pot fi pregatite si cu dovlecei ca garnitura de legume de inspiratie mediteraneeana.

In bucataria italiana, vinetele si dovleceii sunt deseori folosite ca antreuri si sunt scoase in evidenta cu ajutorul rosiilor. Vinetele sunt folosite si in vestita reteta greceasca musaca. Salata de vinete este mai raspandita in bucataria orientala si este servita alaturi de preparate din carne si legume sau ca aperitiv, pe paine.

Datorita formei si proprietatilor sale, vanata este ideala pentru a fi pregatita umpluta, la cuptor. Pregatirea este foarte simpla (la fel ca si in cazul rosiilor, a dovleceilor si a cepei). Taiati totul foarte marunt, amestecati, condimentati, presarati branza deasupra si coaceti la cuptor.

  • Pentru pregatirea unei salate de vinete, folositi pulpa vinetelor pregatite la flacara sau pe gratar. Dupa coacere, indepartati coaja, tocati marunt pulpa si condimentati.
  • Pentru musaca veti avea nevoie de vinete, cartofi, rosii, carne de miel, oua, rozmarin, cimbru si usturoi. Respectati reteta greceasca si coaceti la cuptor timp de 35 de minute.
  • Vinete la cuptor: taiati vinetele si dovleceii in felii subtiri, adaugati usturoi, oregano si ulei si coaceti la cuptor timp de 20 minute.
  • Vinete gratinate cu branza de capra. Asezati feliile de branza si vinete, prin alternare. Feliile de vinete trebuie prajite in prealabil. Condimentati cu usturoi si ulei de masline. Inca 5 minute in cuptor si ati terminat.

Sfaturi pentru pregatirea vinetelor

Coaja vinetelor poate fi usor de indepartat, fie in mod clasic, fie prin oparire sau coacere in cuptor. Coaceti vinetele in cuptorul incalzit la 200°C timp de 20 minute. Intoarceti vinetele pentru a va asigura ca se coc uniform, pana cand coaja devine neagra si se desprinde usor.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități