Omenirea este preocupată de mult timp de întrebarea dacă și cum se influențează corpul și sufletul reciproc, încă de când există dovezi scrise legate de afecțiuni și starea de sănătate. Explicațiile psihosomatice privind apariția și evoluția bolii au evidențiat mult timp conexiunile dintre psihic și corp. Cu toate acestea, cu doar câțiva ani în urmă, a fost posibilă demonstrarea condițiilor biochimice pentru acest tip de relații, deoarece cunoștințele despre funcționarea sistemului imunitar, a celui nervos și endocrin au fost limitate până nu demult. Abordările de tratament din medicina naturistă au fost expediate rapid în colțul esoteric, fiind luate în derâdere de practicanții medicinii convenționale. Acest lucru trece în prezent printr-o schimbare.
Psiho-neuro-imunologie: suflet, corp și sistem imunitar
Știut fiind faptul că pentru anumite simptome nu există o explicație fizică, a crescut interesul pentru cauzele psihice. Între timp, s-a înființat o ramură proprie de cercetare, psiho-neuro-imunologie (PNI). PNI face legătura între psihic, sistemul nervos și imunologie, forță de apărare a organismului. Rezultatele cercetării psiho-neuro-imunologiei documentează în mod impresionant modul în care cele trei sisteme schimbă informații reciproc.
Această rețea biochimică reprezintă baza experimentală pentru cercetarea modului în care comportamentul influențează sistemul imunitar. În timp ce componenta psihică a unor afecțiuni a fost deja recunoscută - cum este cazul ulcerului gastric sau a hipertensiunii – descoperirile recente care vizează cancerul și HIV au condus la o adevărată schimbare a opiniilor. Există două abordări pentru activarea forței de auto-vindecare a oamenilor:
- În cazul afecțiunilor deja existente, sunt folosite tehnici de relaxare și de vizualizare.
- Tehnicile de tratament preluat din psiho-neuro-imunologie sunt aplicate pentru prevenirea apariției bolilor.
Medicina Mind-Body
Aplicarea practică a rezultatelor cercetării PNI reprezintă așa-numita medicină Mind-Body. Sunt tratate împreună spiritul, psihicul (mind) și corpul (body). Aceste aplicații au început să fie folosite în SUA, unde au fost dezvoltate programe de relaxare și anti-stres care pot reduce valorile de stres și pot îmbunătăți simțitor sistemul imunitar al pacienților HIV, iar în acest sens există și dovezi științifice. Programele de relaxare au avut rezultate pozitive și în tratamentele de infertilitate. Numeroase femei au avut sarcini reușite după ce s-au eliberat de presiunea de a avea un copil.
Stresul are o importanță semnificativă în organism prin eliberarea unor semnale de alarmă și aducerea corpului într-un mod de vigilență sporită. Nivelul de adrenalină crește, frecvența cardiacă și nivelul glicemiei cresc și ele. Acest mecanism folosit din cele mai vechi timpuri, asigura cândva creșterea șansei de supraviețuire, însă în prezent pare scăpat de sub control. Dacă acum nu ne mai aleargă nici un animal sălbatic, suntem puși constant pe fugă de predări, termene, probleme financiare și alte suprasolicitări. Dacă în trecut, nivelul de stres creștea pe termen scurt, în prezent, un nivel de stres sporit este la ordinea zilei.
Au fost desfășurate studii în cadrul clinicilor Essen-Mitte (Germania), departamentul de medicină naturistă și integrativă, unde a fost dezvoltat un concept care combină medicina tradițională, pe cea naturistă și medicina Mind-Body. Pe baza acestei abordări, s-a constatat că o afecțiune are întotdeauna trei cauze
- O cauză biologică (o predispoziție genetică specială sau un virus)
- O componentă psihologică (ex: stres sau probleme cu proprie structură a personalității)
O componentă socială (ex: situația familială sau probleme în domeniul profesional)
„Ordine” în psihic
Pe durata tratamentului, pacienții trebuie să își activeze propriile forțe de auto-vindecare. Astfel, se apelează la metode de psiho-terapie, metode naturiste sau acupunctură.
Un element central al tratamentului constă în „terapia ordinii”. Pacienții învață să facă ordine în psihic. Fiecare afecțiune serioasă presupune o reorientare a vieții, se încearcă prin această metodă o rearanjare a modelelor de gândire și de comportament. Această abordare este folosită și în tratamentul cancerului.
Terapia este sprijinită prin mișcare și alimentație echilibrată. Programele anti-stres pot fi urmate și la domiciliu. Chiar dacă stresul nu poate fi evitat în viața de zi cu zi, pacienții învață să îl abordeze în mod pozitiv. Sfaturile specialiștilor sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente:
- Reducerea așteptărilor. Eliberați-vă de așteptările perfecțiunii pentru a nu vă supune unei presiuni constante.
- Gândiți pozitiv! Priviți partea plină a paharului. O abordare pozitivă a propriei persoane vă va ajuta să controlați mai bine situațiile de stres.
- Eliberați-vă de stres și furie. Sportul este benefic. Mișcarea fizică ajută la detensionare și eliberarea hormonilor fericirii.
- Râsul este sănătos. Umorul este benefic pentru relaxare și pentru reducerea hormonilor de stres. Împreună cu exercițiile de respirație, puteți învăța să depășiți situațiile stresante, să reduceți frecvența cardiacă și să relaxați musculatura.
- Trăiți și bucurați-vă de viață în mod conștient. Pentru aceasta este necesar să aveți o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, făină integrală și alcool doar în cantități reduse. Dormiți suficient: persoanele care dorm suficient, depășesc cu mai multă ușurință problemele.