Unele dintre primele plante din flora sălbatică, ce apar primăvara, sunt urzicile. Acum, ele sunt tinere şi fragede, iar înțepăturile de care ne ferim de obicei şi de la care le vine denumirea de “foc” sunt mult mai discrete. Pe de altă parte, acesta este cel mai bun moment pentru a ne bucura de proprietățile lor curative şi detoxifiante, iar piețele abundă de urzici.
Beneficiile urzicilor
Urzicile au un conținut ridicat din mineralele calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier şi fosfor, precum şi de acid folic, vitaminele A, B şi K, fibre, proteine şi aminoacizi, proprietăți pe care le păstrează şi în urma preparării termice de scurtă durată. Urzica este una dintre plantele utilizate încă din antichitate, pentru a opri hemoragii şi a trata artrita, însă beneficiile sale nu se opresc aici.
Datorită conținutului ridicat de fier şi vitamine, urzicile contribuie la crearea de globule roşii, combaterea stărilor de oboseală, coagularea sângelui, oprirea sângerărilor, dar şi la sănătatea venelor hemoroidale şi a zonei anale. Mineralele, acidul malic şi acizii folici nesaturați au un efect antiinflamator ce susține funcționarea articulațiilor şi reducerea disconfortului creat de reumatism.
Studii recente au relevat efectul benefic al extractului de urzică în reducerea incidenței complicațiilor cardiovasculare şi a altor factori de risc la pacienții cu diabet zaharat, aceasta contribuind şi la menținerea nivelului optim al glucozei în sânge.
Urzica are un efect diuretic, cu eliminare de acid uric, datorită conținutului mare de minerale, în special potasiu. Astfel, ceaiurile din frunze de urzică sunt diuretice ideale împotriva infecțiilor urinare, a nisipului la rinichi şi în cazul crizelor de gută.
Forme de consum şi utilizare a urzicilor
Urzicile pot fi consumate crude, în sucuri făcute la storcător, sub formă de extract, precum şi gătite într-o multitudine de moduri, de la simplul ceai până la mâncăruri delicioase.
---------------------------------------------------
Rețeta în casetă
Ciorbă delicioasă de urzici, spanac, leurdă şi ouă de prepeliță
Ingrediente pentru 2-3 porții:
200 de grame de urzici tinere
100 de grame de spanac
2 legături de leurdă
1 ceapă mică
2 linguri orez
1 lămâie
2 linguri de smântână
6 ouă de prepeliță
Sare, piper, pătrunjel, leuştean (opțional)
Cum se face:
Tocăm bine ingredientele şi stoarcem lămâia. Punem la fiert ceapa şi urzicile în 600-800 ml de apă, după 15 minute turnăm orezul, după încă 15 minute punem spanacul şi leurda. Aşteptăm să dea în clocot şi introducem cu o lingură ouăle sparte de prepeliță, ca să mai fiarbă şi ele maximum 1 minut. Opriți focul. Între timp, amestecați lămâia cu smântâna şi, la final, turnați uşor în cratiță. Sărați, piperați, după gust, şi presărați verdeața. Lăsați să se odihnească şi savurați.