Untul de arahide este bogat în proteine, minerale şi grăsimi nesaturate, însă are un conţinut caloric mare și o cantitate mare de grăsimi saturate şi sodiu. Care sunt beneficiile consumului de unt de arahide şi la ce trebuie să fim atenţi atunci când este achiziţionat din comerţ?
Valori nutriţionale ale untului de arahide
2 linguri de unt de arahide simplu, fără sare sau zahăr adăugate, furnizează organismului 7 grame de proteine, 107 mg de fosfor (15% din doza zilnică recomandată, DZR), 57 mg de magneziu (14% din DZR), 0,85 mg de zinc (aproximativ 8% din DZR), 4,2 mg de niacină (vitamina B3) (26% din DZR) și 0,17 mg de vitamina B6 (14% din DZR). În acelaşi timp, o porţie de două linguri de unt de arahide conţine peste 23% din cantitatea de grăsimi saturate pe care le poate consuma un adult sănătos pe zi.
Beneficiile pentru sănătate ale untului de arahide
Conținutul său bogat în calorii și grăsimi nesaturate, fosfor şi magneziu face din untul de arahide un aliat pentru muşchi puternici. Ajută la satisfacerea necesarului zilnic de calorii, în special pentru persoanele active. De asemenea, poate ajuta oamenii în menținerea greutății sau chiar în pierderea kilogramelor în plus, datorită senzaţiei de sațietate conferită de proteine, grăsimi mononesaturate și fibre. Deși nu este o proteină completă, combinarea acesteia cu pâinea integrală creează un preparat proteic mai complet, deoarece pâinea furnizează aminoacidul metionină, care lipsește din untul de arahide.
Untul de arahide este o alegere sănătoasă pentru inimă datorită compoziției sale bogate în nutrienți, inclusiv grăsimi mononesaturate și polinesaturate, niacină, magneziu și vitamina E. Raportul său de grăsimi nesaturate este similar cu cel din uleiul de măsline. Includerea a 46 g zilnic de arahide sau unt de arahide în dietă poate îmbunătăți sănătatea inimii şi profilurile lipidelor din sânge. Consumaţi cu moderaţie.
Atenţie! Citiţi eticheta şi cumpăraţi doar unt de arahide simplu, fără zahăr, sare, uleiuri sau arome adăugate. Untul de arahide nu este recomandat persoanelor care suferă de alergii la arahide.
Iaurt grecesc cu unt de arahide
Ingrediente (pentru 1 porţie):
150 gr iaurt grecesc
2 linguri rase unt de arahide, fără adaosuri
1-2 linguriţe miere
1 linguriţӑ seminţe de chia
Opţional: ½ banană, măr, câteva afine, fulgi de ovăz, nuci, migdale sau fructe uscate
Preparare:
Amestecaţi ingredientele de bază până la o consistenţă cremoasă şi, în funcţie de preferinţe, omogenă sau nu. Lăsaţi câteva minute în castron, în timp ce pregătiţi topping-ul ales. Puteţi combina 2-3 ingrediente sau chiar mai multe, pentru un plus de vitamine, minerale şi textură, într-un mic dejun hrănitor şi săţios.