Basarab I stabilea, la Câmpulung, prima capitală a Țării Româneşti, după bătălia de la Posada, din 1330, în care l-a învins pe regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. În anul 1369, după aproape patru decenii, Vladislav I Vlaicu muta capitala ţării la Curtea de Argeş. Istoria medievală a întregii zone este fascinantă nu doar prin încărcătura istorică, ci şi prin cea spirituală, marcată astăzi prin locuri aproape magice, legende din timpuri păgâne, întrepătrunse cu cele creştine şi locuri sacre săpate adânc în stâncă şi în sufletul oamenilor.
Domnitori precum legendarul Negru Vodă, Basarab I, fiul său, Nicolae Alexandru și Vladislav I Vlaicu au rămas în memoria colectivă a oamenilor locului, ca întemeietori şi continuatori ai centrelor urbane Câmpulung şi Curtea de Argeș. În paralel cu evoluţia societăţii, în stâncile înconjurate de păduri din munţii Argeşului se puneau bazele ortodoxismului, în chilii săpate în piatră, ce dăinuiesc şi astăzi, pentru a ne relata poveşti despre Dumnezeu şi sfinţi. Toate acestea pot fi aflate într-un drum aproape iniţiatic, pe care îl vom parcurge împreună, ce face parte din „Triunghiul magic al bisericilor rupestre din Argeș” sau „Triunghiul sacru al Munteniei”: Mănăstirea Corbii de Piatră, Manăstirea Nămăești și Biserica Rupestră Cetățuia – Negru Vodă.
Mănăstirea Corbii de Piatră
Vom începe periplul nostru prin triunghiul magic al Argeşului de la Mănăstirea Corbii de Piatră, situată în satul Jgheaburi, la 36 de kilometri distanţă de Câmpulung. Este o mănăstire rupestră, săpată direct în stâncă, ce datează oficial din secolul al XIV-lea, însă locul are rădăcini mult mai vechi, fiind utilizat, probabil tot în scopuri religioase, chiar din perioada dacică.
La mănăstire se ajunge urcând câteva trepte amenajate. Odată aflaţi sub stânca verticală, veţi descoperi o mănăstire unică în România, biserica având două altare, o raritate arhitecturală în țara noastră. De asemenea, pictura interioară, de origine bizantină, este una dintre cele mai vechi din România, păstrându-se din perioada medievală.
În decursul timpului, mănăstirea a fost legată de diferite figuri istorice, iar unele legende sugerează o legătură cu familia nobiliară a Corvineștilor, însă dovezile sunt limitate. Mănăstirea Corbii de Piatră rămâne un loc cu o puternică încărcătură spirituală și istorică, fiind vizitată atât pentru frumusețea ei naturală, cât și pentru aura de mister ce o înconjoară.
La poalele stâncii se află Căsuţa albastră, ce dăinuie aici de peste 150 de ani. Prin curtea sa curge un pârâiaş ce formează o cascadă naturală, iar urmaşii celor care au ridicat-o sunt încă aici, pentru a primi turiştii şi a povesti istoria căsuţei.
Manăstirea Nămăești
Pentru a ajunge la Mănăstirea Nămăieşti, traversăm prima capitală a Țării Româneşti, Câmpulung, şi mai parcurgem aproximativ 5 kilometri, până în satul Nămăieşti. Biserica Mănăstirii Nămăieşti a fost săpată în stânca muntelui, în secolul al XIV-lea, şi este monument istoric. Bisericuţa rupestră este învăluită în mister şi legende, în care un cioban (sau trei, în altă variantă) înnoptează pe dealul de deasupra sa şi visează că Maica Domnului îi spune să se trezească şi să sape sub el, unde va găsi o icoană, apoi va clădi o biserică. Ciobanul sapă timp trei zile şi trei nopţi şi dă de o bisericuță de piatră, în formă de peșteră, cu icoana Maicii Domnului.
Acum, icoana găsită de cioban în urma visului se află în partea stângă a Mânăstirii Nămăiești și se crede că poate face minuni. Ea este considerată una dintre cele mai vechi din România şi se spune că ar fi fost pictată de Sfântul Apostol Luca.
Mănăstirea a fost un loc de refugiu în timpul invaziilor și a cunoscut diverse renovări de-a lungul secolelor, păstrându-și însă frumusețea originală. Astăzi, este un loc de pelerinaj important pentru credincioșii care vin să se roage la icoana miraculoasă și să admire arhitectura sa unică, sculptată în stâncă.
Biserica Rupestră Cetățuia – Negru Vodă
După alţi 15 kilometri, parcurşi pe şoseaua şerpuitoare ce duce spre Târgovişte, cea care a fost capitală a Țării Româneşti timp de trei secole, ajungem în satul Valea Cetăţuia, unde lăsăm maşina şi ne aventurăm pe cărarea plină de nisip şi pietriş alunecos, printre stânci, spre Biserica Rupestră Cetățuia – Negru Vodă. Atenție! Sunt necesare încălţări de drumeţie, cu talpă aderentă şi o bună stabilitate.
Biserica este așezată pe vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 880 de metri, la capătul unui drum presărat cu troițe, ce simbolizează calea Golgotei, şi este considerată cea mai aspră sihăstrie românească. Biserica veche, sculptată în stâncă, datează din secolul al XIII-lea, fiind un loc de refugiu și rugăciune pentru domnitorii români, printre care Negru Vodă, care se roagă să scape de urgia tătarilor. Legenda spune că dorinţa îi este îndeplinită şi oricine ajunge aici, îşi poate pune trei dorinţe ce îi vor fi îndeplinite de Dumnezeu.
În spatele stâncii în care este săpată biserica rupestră se află, sculptată în piatră, silueta unui misterios cavaler cu lance, care pare a fi acolo de peste 2 000 de ani. Dacă aţi ajuns aici, urcaţi până pe vârful stâncii, la crucea de unde se deschid privelişti spectaculoase asupra văii Râului Dâmboviţa şi asupra munţilor.
Descoperire plăcută,
Echipa i-Tour