Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Tratamente alternative pentru ADHD la adulti

26 Jan. 2021
Tratamente alternative pentru ADHD la adulti
Persoanele adulte cu ADHD pot întâmpina deseori dificultăți în a se concentra asupra unor sarcini la locul de muncă, dar și probleme în organizarea, prioritizarea și finalizarea activităților. Impulsivitatea și agitația le pot afecta relațiile cu colegii, clienții sau superiorii, deoarece comportamentul lor este ghidat de reacții emoționale, pe care aceștia le gestionează mai greu. Tratamentul ADHD la adulți poate cuprinde o abordare medicamentoasă, dar și una psihologică. Iată mai jos câteva terapii alternative pentru ADHD la persoanele adulte:

1. Abordarea tiparelor de gândire

Terapia cognitiv-comportamentală oferă contextul în care persoana poate învăța tehnici practice de gestionare a gândurilor, emoțiilor și a impulsivității, lărgind astfel paleta de comportamente în diferite situații. Pornind de la o mai bună cunoștere de sine, se pot identifica tiparele de gândire iraționale, ineficiente și se poate lucra asupra schimbării perspectivei, formulând gânduri realiste, testând și experimentând variate strategii, astfel încât persoana să capete noi resurse adecvate pentru a face față solicitărilor și situațiilor în mediul profesional și personal. Stima de sine reprezintă, de asemenea, un factor important care ghidează atitudinea persoanei față de ceea ce i se întâmplă. Persoanele adulte cu ADHD pot veni cu bagaje emoționale, tendința la auto-critică sau atașarea de anumite etichete negative din copilărie sau din anii de studiu, fapt care accentuează reacții sau tipare de comportament ineficiente. Astfel, adultului îi poate fi folositoare ocazia de a conștientiza aceste etichete primite și auto-întreținute, precum și de a lucra asupra imaginii de sine și a stimei de sine.


2. Abordarea problemelor emoționale

Persoanele adulte cu ADHD pot deseori să sufere și de anxietate. Aceasta se întâlnește la 50% din cazurile de adulți diagnosticați cu ADHD și accentuează neliniștea psiho-motorie specifică dar și stările de temă, panică și conduite inadecvate. În mediul de lucru, adultul cu ADHD are dificultăți în a face față schimbărilor, urgențelor venite din senin, iar situații benigne pot escalada rapid spre conflict din cauza impulsivității. Terapiile experiențiale, dar și cele mixte precum terapia dialectic-comportamentală, vin să susțină adultul cu ADHD în gestionarea impulsivității și a reacțiilor emoționale, în mod adecvat și asertiv, oferind o abordare practică și susținută prin ședințe individuale și ședințe de psiho-educație în grup. În plus, acest tip de terapii au și o componentă de mindfulness (a fi prezent, a fi în contact cu tine și cu lumea, aici și acum), de care persoanele cu ADHD ar putea beneficia, acesta contribuind la educarea atenției și creșterea capacității de concentrare.


3. Neurofeedbackul.

Acesta reprezintă o formă modernă de tratament care ajută persoana să își regleze undele specifice activității creierului, pentru a spori puterea de concentrare, eficiența, funcționarea și starea de bine. Conectată la un electroencefalograf, persoana poate să își monitorizeze activitatea cerebrală în diferite situații sau sarcini. Adulții cu ADHD au deseori o activitate mai scăzută a lobilor frontali, astfel încât neurofeedbackul îi poate ajuta să își să vadă în mod direct efectele diferitelor strategii (de gândire, de acțiune) asupra undelor cerebrale, astfel încât să fie selectate cele mai eficiente dintre ele pentru a fi aplicate în viața de zi cu zi. Acest tip de intervenție necesită, însă, mai mult timp și poate fi mai costisitor.


4. Meditația de tip mindful.

Aceasta implică orientarea atenției către momentul prezent, devenind conștient de senzații, emoții și gânduri fără a le judeca. Atunci când atenția este furată de povești, persoana revine cu blândețe la momentul prezent. Prin acest antrenament zilnic – actul observării conștiente, susținute și pline de acceptare – persoana nu doar își dezvoltă capacitatea de concentrare a atenției, ci devine mai liniștită și mai conectată la sine. Acest tip de intervenție poate fi aplicată cu ușurință la muncă sau acasă, uneori fiind nevoie de doar 2-3 minute pentru a reveni la echilibru emoțional. Anxietatea și impulsivitatea (tendința de a reacționa, de a face lucruri negândite), sunt abordate cu succes prin tehnici de mindfulness și în cadrul unor psihoterapii. Pentru a practica meditația mindful, începeți prin a vă stabili un program: folosiți agenda/calendarul sau alarma telefonului pentru a vă reaminti de momentul de meditație, porniți de la timpi scurți (meditație de 2-3 minute) și creșteți treptat timpul alocat. Pentru persoanele care au nevoie de mișcare și cărora li se poate părea mai dificil să stea, se recomandă meditația mindful în mișcare. Dincolo de timpul stabilit pentru meditație, este bine de știut că a fi atent la prezent, mindful, este ceva ce poate fi realizat oriunde și oricând, indiferent de tipul de activitate. Chiar și atunci când gătiți, când vă îmbrăcați, când tastați la calculator sau când faceți cumpărăturile, puteți alege să fiţi atenți la senzații – la culori, la textura alimentelor, hainelor sau tastelor, la mirosurile specifice, la sunetele care vă înconjoară.

 
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități