Mulţi dintre noi ne începem ziua cu o cafea, uneori ca parte a unui ritual, pentru plăcerea socializării sau pentru un impuls de energie în dimineţile întunecate. Probabil că deja am renunţat la zahăr şi la cremele pudră pentru cafea, obţinând o băutură mai sănătoasă. Ce am putea să adăugăm, totuşi, pentru a diversifica, a potenţa anumite arome sau chiar beneficii ale ceştii de cafea?
Un praf de scorţişoară şi un strop de extract de vanilie
Cafeaua este bogată în antioxidanţi, cu rol antiinflamator şi protector al sistemului cardiovascular. În acelaşi timp, o cană de cafea simplă nu conţine calorii, carbohidraţi şi nici grăsimi. Aşadar, pentru a obţine cele mai multe beneficii, adăugaţi, la final, un vârf de linguriţă de scorţişoară şi un strop de extract de vanilie (Atenţie! Extractul de vanilie este diferit de esenţa de vanilie, întrucât este natural, cea din urmă fiind un produs sintetic, realizat din substanțe chimice care imită aroma vaniliei). Acestea îi vor conferi o aromă exotică, interesantă.
Pudră de turmeric
Pudra din rădăcină de turmeric este bogată în compuşi antiinflamatori, extrem de benefici împotriva bolilor cronice, precum diabet sau cancer. Presăraţi pudra de turmeric în cafeaua fierbinte, pentru a potenţa efectele celor două preparate.
Lapte degresat sau lapte vegetal neîndulcit
Dacă preferaţi să beţi o cafea cu un gust mai blând şi o textură cremoasă, însă fără a compromite alte calităţi, precum lipsa caloriilor şi a carbohidraţilor, puteţi adăuga puţin lapte degresat sau lapte vegetal, de soia, ovăz sau cocos, neîndulcit şi nearomatizat. Băuturile vegetale nu conţin lactoză şi sunt, în mod natural, mai dulci, însă au un indice caloric mic.
Ciuperci medicinale
Pudra de ciuperci medicinale precum reishi, shiitake, chaga, cordyceps, coama leului sau maitake, utilizate în medicina alternativă chinezească, are o serie de beneficii pentru sănătate, recunoscute ştiinţific, datorită proprietăţilor antioxidante, antiinflamatoare şi imunomodulatoare, ce susţin funcţionarea sistemului imunitar şi pot ajuta organismul în lupta împotriva cancerului. În plus, se găseşte în magazinele mari şi poate fi adăugată la cafea, pentru efectele stimulative cerebral şi imunitar.
Colagen
Suplimentele cu colagen, în special cel hidrolizat, aduc beneficii în sensul îmbunătățirii aspectului şi hidratării pielii, pot susţine elasticitatea pielii şi reduce ridurile, sănătatea articulară şi masa musculară la persoanele active fizic. Adăugarea unei linguri de pudră de colagen în cafea nu îi modifică proprietăţile, ci poate contribui la potenţarea efectului antioxidant al cafelei. Alegeţi o variantă de pudră fără arome sau zahăr adăugat.