Timişoara este fericitul oraş câştigător al titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Un titlu acordat în urma unor eforturi consistente din partea echipei care s-a ocupat de elaborarea programului cultural. Iar dacă aruncăm o singură privire asupra oportunităţilor pe care acesta le oferă pe tot parcursul anului, parcă am vrea sa ne mutăm de tot în Timişoara.
Acum mulţi ani, în adolescenţă, când am vizitat pentru prima dată oraşul, l-am găsit fascinant şi, de fiecare dată când am revenit, de atunci, l-am aflat parcă renăscut, reactivat şi plin de surprize plăcute. Oare ce ne oferă anul acesta, când va rămâne, din nou, în istorie, nu doar ca primul oraş liber de comunism al României, ci ca oraş cultural?
O nouă perspectivă asupra oraşului
Ordinul Arhitecţilor din România, prin filiala Timiş, ne propune un nou mod de a percepe şi interpreta oraşul, iar noi considerăm acesta un prim-pas către a-l descoperi şi a trăi experienţele pe care Timişoara ni le oferă. Totul începe cu Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, o structură metalică ce găzduieşte straturi succesive de natură, cu specii de plante din areal şi acces liber pentru vizitatori, până sus, la ultimul nivel. Proiectul din Piaţa Victoriei, punctul 0 al oraşului, atrage atenţia asupra necesităţii menţinerii şi protejării biodiversităţii urbane şi a eforturilor pe care comunitatea locală le depune pentru a preveni efectele schimbărilor climatice. Este şi unul dintre foarte puţinele locuri publice, de unde centrul oraşului poate fi privit de sus. Poate că este şi punctul de pornire în explorarea ce va urma.
Se întâmplă deja în Timişoara
As we speak, cum ar spune englezul, avem deja de ales între o multitudine de evenimente, expoziţii şi instalaţii care animă oraşul, găzduite în muzee, galerii de artă, spaţii culturale sau neconvenţionale, săli de spectacol, cinematografe, cafenele, baruri, străzi, la Bastionul Maria Theresia şi pe malul Râului Bega.
Muzeul de Artă din Timişoara, găzduieşte, în splendidul Palat Baroc, cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner, până la data de 28 mai. Urmează expoziţiile Baroque Reloaded, Paralles şi Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale). În plus, Laboratorul de restaurare a muzeului, un univers în sine, ascuns ochiului profan, este vizitabil anul acesta.
La Galeria Jecza au loc mai multe expoziţii şi instalaţii de artă, de la textile şi texturi diverse, la muzică, performance arts, şi până la pictură şi sculptură, din zona căreia, în intervalul 26 mai 2023 – 14 iulie 2023, va putea fi vizionată o expoziţie cu lucrări din partea nevăzută a artei, cu lucrări ale unor sculptoriţe din Europa Centrală, dar şi din Cuba şi Statele Unite ale Americii.
MV Sci-Art Center este un centru cultural premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă comună a organizației artistice META Spațiu și a Universității Politehnica, unde au loc o serie de expoziţii şi evenimente din cadrul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Un alt proiect interesant, ce merită urmărit pe tot parcrusul anului este Culture Quest. Evenimentul hibrid, interdisciplinar, deschide noi orizonturi asupra cercetării științifice prin realizarea unor serii de ateliere ce îmbină arta, ştiinţa și tehnologia, disponibile publicului larg.
Festivaluri în Timişoara lui 2023
Aşa cum ne-a obişnuit, însă cu şi mai multe experienţe de tip cultural, Timişoara ne invită şi în anul 2023 la festivaluri de muzică experimentală şi arte vizuale (Simultan Festival: 30.09 -15.10. 2023, la Muzeul Corneliu Mikloşi, Flight Festival, Codru Festival, 24-27 august, Pădurea Bistra, Plai Festival şi Sabotage, în septembrie, Festivalul Luminilor, în decembrie), de jazz (Jazzx, 30 iunie – 3 iulie, Centrul Cultural PLAI, Muzeul Național al Banatului Timișoara), pe teme sociale şi culturale (Festival – Dare! Povești din vecini – Art Bridges Fest, în septembrie, Cămine în mişcare, 1 septembrie – 29 octombrie – un festival dedicat fenomenului migraţional, La Pas, 6-8 octombrie, Festivalul in : v z b l, în septembrie-noiembrie), de muzică clasică (Festivalul de Muzică Veche, în octombrie-noiembrie), de teatru (Festivalul European de Teatru Eurothalia, în septembrie-octombrie, Festivalul Internațional de Animație și Teatru pentru Copii, în octombrie).
Cultură la un aeroport utilitar
Muzica, arta și tehnologia se vor îmbina şi anul acesta într-un eveniment artistic cultural, unic în sud-estul Europei. Flight Over Borders, sub umbrela căruia se vor desfăşura mai multe evenimente culturale: festival, concerte, teatru, proiecţii de film, instalaţii şi altele, va avea loc la Aeroportul Utilitar Cioca şi va aduce laolaltă concepte, oameni şi activităţi din Timișoara, regiunea extinsă a Banatului și întreaga Europă.
Un buget consistent a fost alocat unor proiecte culturale aflate încă în stadiu de dezvoltare. Aşadar, mult mai multe informaţii despre evenimentele culturale care pun oraşul Timişoara pe harta intenaţională a culturii, veţi afla, pe parcursul anului, de pe site-ul oficial şi aici.
Descoperire plăcută,
Echipa i-Tour