Muşchi umflaţi, o dorință sexuală vorace și super putere – acestea vă vin în minte probabil când vă gândiți la testosteron. Dar hormonul masculin are mult mai multe roluri în organism, despre care se ştie mai puţin.
Ce roluri are testosteronul?
Testosteronul este produs în testicule și este principalul hormon sexual la bărbaţi. Este important pentru: dezvoltarea penisului și testiculelor, aprofundarea vocii, dezvoltarea părului facial și pubian, crearea spermatozoizilor, apetitul sexual, dezvoltarea şi întărirea muşchilor şi a oaselor, producerea de noi celule sanguine, sănătatea și funcția cognitivă, starea psihică, sănătatea inimii. Niveluri scăzute de testosteronNivelul de testosteron scade în mod natural odată cu vârsta.La bărbați, nivelul scăzut de testosteron poate duce la: căderea părului, reducerea tonusului muscular, piele mai fragilă, un apetit sexual redus, disfuncție erectilă, tulburări de dispoziţie, probleme de memorie sau de concentrare, energie scăzută, depresie și iritabilitate. Niveluri ridicate de testosteronNivelurile ridicate de testosteron sunt neobișnuite la bărbații adulți şi pot să apară în cazul unei tumori testiculare sau după doze mari de steroizi anabolizanţi.
Semne că testosteronul este prea mare: număr scăzut de spermatozoizi (infertilitate), acnee, creștere în greutate, retenție de fluide, modificări ale dispoziției, comportament agresiv, creşterea masei musculare, dureri de cap, prostată mărită, insomnie.
Atenţie la abuzul de steroizi anabolizanți Deşi testosteronul este hormonul crucial pentru bărbați, pentru a dezvolta trăsături caracteristice masculine, nivelurile mai ridicate nu sunt întotdeauna mai bune. Multi bărbați cu niveluri normale de testosteron abuzează de steroizi anabolizanți (testosteron sintetic), pentru a-și crește nivelul sau performanța de fitness. Abuzul de steroizi anabolizanți aduce efecte secundare, cum ar fi reducerea numărului de spermatozoizi, pierderea părului, atac de cord, HTA, boli hepatice și un risc crescut de cancer de prostată. Ce nu face testosteronul În timp ce testosteronul joacă un rol în producția de spermă, suplimentarea cu testosteron scade de fapt producția de spermă și poate afecta fertilitatea. De altfel, testosteronul nu vindecă nici disfuncția erectilă. Nivelul scăzut de testosteron poate contribui la disfuncţie erectilă, dar pentru majoritatea bărbaților, disfuncția erectilă este legată de schimbările în modul în care organismul răspunde, furnizează și menține sânge adecvat penisului.
Retineţi că testosteronul prea mare crește riscul de atac de cord, boli hepatice, hipertensiune. Discutați cu medicul despre beneficii şi riscuri, înainte de a utiliza terapiile cu testosteron.