Cunoastem cu totii sentimentul pe care il resimtim dupa o tura de alergare, de inot sau de mers pe bicicleta, respectiv acela de relaxare si de bucurie. Sentimentul pozitiv de a fi facut ceva bun pentru sine si pentru propriul organism ne ajuta sa uitam de eventualele febre musculare. In plus, sportul de anduranta este benefic si impotriva depresiei.
Stare de bine prin sport
Nu doar dupa incheierea antrenamentului, ci si in timpul lui, senzatia de bine se instaleaza in organism, deoarece prin exercitiul fizic, organismul produce mai multa endorfina, care ne ajuta sa trecem peste starile de indispozitie. In multe clinici, sportul si miscarea se numara printre masurile terapeutice adoptate pentru combaterea depresiei. In special alergarile practicate in mod regulat, inotul si mersul pe bicicleta ii pot ajuta pe pacienti in lupta impotriva depresiei. Sporturile practicate in echipa ajuta la accentuarea sentimentului de comunitate si a celui de succes. In plus, atunci cand sportul este practicat intr-o grupa sau impreuna cu un partener de antrenament, sansele de continuare a sportului respectiv sunt mult mai mari. Se recomanda evitarea sporturilor de contact, deoarece eventualele esecuri sunt greu de suportat, mai ales de persoanele depresive.
Efectele pozitive ale sportului
Ca si in cazul altor persoane, sportul este benefic si pentru cei care se confrunta cu tulburari psihice, deoarece stimuleaza anduranta, mobilitatea, coordonarea, concentrarea, constiinta fizica si cea de sine dar si abilitatile sociale. In plus, efortul fizic reduce starile agresive si de furie, distrage atentia de la situatiile si senzatii negative si ii demonstreaza pacientului ca poate depasi respectivele situatii. Un factor important il constituie introducerea in rutina zilnica a unui antrenament regulat, rutina care in rest ar putea fi marcata de lipsa de vitalitate si retragerea intre cei patru pereti ai locuintei.
Ajutor in cazul depresiilor usoare
Problema persoanelor depresive se regaseste in lipsa de vitalitate. Persoanele care sufera de depresii severe, intampina probleme si cu sarcinile dintre cele mai comune cum ar fi datul jos din pat sau spalarea dintilor. Incaltarea pantofilor de sport si miscarea in aer liber, printre alti oameni, necesita mai mult curaj. Pentru persoanele cu depresii severe sau pentru cei care nu au practicat niciodata sport, terapia prin miscare este mai greu de urmat si de aceea nerecomandata. Ar reprezenta doar un chin suplimentar si inutil, care s-ar incheia prin experiente neplacute atunci cand s-ar simti incapabili sa participe la antrenamente.
Insa pentru persoanele care sufera de depresii usoare si medii, sportul poate fi sansa lor pentru recuperare si chiar modul in care ar putea preintampina alunecarea in depresie severa. Sentimentul de a actiona personal impotriva bolii va conferi un sentiment mai pozitiv decat administrarea de medicamente sau lungile sedinte la psihoterapeut. Inclusiv feedback-ul pozitiv, inclusiv din partea organismului care reactioneaza la antrenamentele regulate, va ajuta la recuperarea din depresie.
Stabilirea unor obiective realiste
Inainte ca un pacient sa inceapa antrenamentul, acesta ar trebui sa discute mai intai cu un medic pentru a controla conditia fizica. Este esentiala stabilirea unor obiective realiste – nimic nu ar putea fi mai negativ decat sentimentul esecului datorat propunerii unor obiective nerealiste. Cei care nu stabilesc o stacheta prea inalta de la inceput si care resimt ca pe un succes simpla imbracare a echipamentului sportiv, se afla deja pe calea cea buna.
Exista numeroase studii din care reiese succesul impresionant al sportului asupra combaterii depresiei. In multe cazuri, sportul s-a dovedit chiar mai eficient decat tratamentul medicamentos, desi nici o terapie nu o exclude pe cealalta. De retinut: sportul introduce rutina si structura in desfasurarea zilnica a vietii pacientilor, confera siguranta si sentimentul pozitiv de realizare. Sportul ajuta la depasirea gandurilor negative si a fricilor. In cazul obiectivelor stabilite realist, rezultatele pozitive apar imediat si influenteaza pozitiv dispozitia si increderea in sine.