Disponibilitate la orice ora si oriunde. Internetul a patruns atat de adanc in viata noastra profesionala si privata incat viata in offline devine tot mai greu de imaginat. Posibilitatea de comunicare prin email, messenger sau chatrooms este aproape nelimitata, magazinele online, portalele de informatii juridice, cursurile online sunt doar cateva moduri in care folosim astazi internetul. Cand ajungem insa sa trecem de la utilizarea internetului la dependenta de internet? Aceasta alaturare a termenilor ”dependenta de internet” a fost folosita prima data in 1995 de psihiatrul Ivan Goldberg. De atunci inovatiile tehnologice care implica folosirea internetului s-au dezvoltat intr-un ritm fantastic, iar in prezent, in societatile vestice, aproape ca nu mai exista locuinte care sa nu fie conectate la internet. Odata cu crestere ofertelor virtuale a crescut si riscul dezvoltarii dependentei de internet.
Dependenta de internet sau folosirea patologica a internetului
In prezent nu exista un termen raspandit care sa cuprinda toate simptomele si efectele unei eventuale dependente de internet. In locul dependentei de internet este folosit si termenul de folosire patologica a internetului sau o tulburare a propriului control al impulsurilor. In cazul dependentei de internet, nu este vorba de dependenta de o anumita substanta, cum ar fi alcoolul, tutunul, ci de o necesitate compulsiva de a face un anumit comportament, in acest caz de a accesa internetul. Folosirea internetului poate sa depinda de la o persoana la alta. Fie ca vorbim de jocuri, de chatrooms, de verificarea frecventa a emailurilor sau a altor activitati online, posibilitatile sunt enorm de multe. Platformele de chat sunt deseori folosite de persoane timide in realitate, care insa reusesc virtual sa intre in contact cu altii, rapid si fara complicatii, uneori chiar adoptand alte personalitati. Jocurile online reprezinta un risc de dependenta in special pentru adolescenti.
Simptomele si urmarile dependentei de internet
Chiar daca tabloul clinic nu a fost inca studiat exhaustiv, se remarca o serie de simptome caracteristice si efecte posibile in cazul folosirii exagerate a internetului:
- Pierderea controlului
- Scaderea contactului cu realitatea
- Afectarea relatiilor sociale si izolarea sociala
- Sindromul stresului fizic
- Consecinte psihice
Pierderea controlului joaca un rol central in dependenta de internet. Pierderea controlului asupra timpului, dar si asupra propriei persoane reprezinta factori majori in declansarea unui comportament dependent in relatie cu mediul, in acest caz internetul. Deseori, dependenta de internet se declanseaza treptat, atunci cand incepem sa petrecem tot mai mult timp online.
Deseori procesul trece neobservat, pana cand cel in cauza observa ca nu mai are timp pentru alte activitati cum ar fi treburile casnice, hobbyuri etc. Inclusiv locul de munca si cercul de prieteni pot contribui la cresterea dependentei de internet. In cazurile extreme, dependenta de internet se poate sfarsi cu pierderea locului de munca, in cazul incalcarii regulamentelor impuse folosirii internetului la locul de munca. Cei afectati incep sa simta rusine pentru pierderea controlului asupra propriului comportament. In mod problematic, sentimentele de rusina si vina ii pot determina pe cei in cauza sa minta in legatura cu timpul petrecut online, in incercarea de a evita orice forma de terapie. Aceste actiuni pot avea si urmari psihice. Cei afectati incep sa aiba reactii de iritare si sa devina chiar agresivi atunci cand sunt confruntati de alti apropiati cu problema dependentei. Solutia ar putea veni prin terapie.
Terapie impotriva dependentei de internet
Dependenta de internet, atunci cand ramane netratata poate avea si urmari asupra sanatatii, cum ar fi tulburarile de somn datorate suprastimularii simturilor, dureri de stomac pe fond nervos, dureri de cap, dureri de ochi sunt doar cateva dintre ele.
Pentru a ajunge din nou la o folosire realista a internetului, cei afectati au nevoie de asistenta externa, sub forma unui terapeut.