Telemedicina este utilizată de zeci de ani, începând cu telemonitorizarea astronauţilor trimişi de NASA în misiuni spaţiale, şi până în ziua de astăzi când, pe fondul pandemiei de COVID-19, aceasta a fost reglementată oficial în multe ţări dezvoltate ale lumii. În România, pacienţii care se adresează atât sistemului naţional de asigurări de sănătate cât şi celui privat, au la dispoziţie medici de familie, precum şi medici de diferite specializări, cu care pot colabora de la distanţă.
Ce este telemedicina
Telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanţă, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecţiuni sau indicarea unor metode de prevenire a bolilor. Interacţiunea cu medicul are loc în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informaţiei, a mijloacelor electronice de comunicare sau la telefon.
BULINA/CASETA: Atenţie! Odată cu încetarea stării de alertă, medicii de familie pot efectua teleconsultaţii şi pot transmite reţete online doar pacienţilor cu afecţiuni cronice, şi pentru bolile cu potenţial endemoepidemic. Contactaţi telefonic medicul de familie, pentru a afla cum puteţi beneficia de o teleconsultaţie şi/sau de transmiterea reţetei, pentru a evita deplasarea la cabinet.
Avantajele telemedicinei
Un prim set de avantaje ale telemedicinei sunt facilitarea accesului la medici şi specialişti chiar și pentru persoanele aflate în medii izolate, în afara ţării de reşedinţă sau cu dificultăţi de deplasare, reducerea timpului de aşteptare şi a celui petrecut pe drum către cabinetul medicului. În acelaşi timp, siguranţa propriei locuinţe în perioade cu risc epidemiologic crescut, şi confortul psihologic dat de un mediu cunoscut, creează premisele efectuării de consultaţii preventive sau în faze incipiente a simptomelor. În acelaşi timp, telemonitorizarea pacienților cu boli cronice poate crește aderența la tratament, și îmbunătățește controlul factorilor de risc.
Cum să vă pregătiţi pentru o teleconsultaţie
- Testaţi platforma de comunicare cu medicul, şi asiguraţi-vă că puteţi utiliza funcţionalităţile sale în timpul teleconsultaţiei.
- Pregătiţi-vă o listă de întrebări, medicamente administrate şi un istoric al situaţiei medicale despre care veţi discuta la fel ca în cazul unui consult fizic, în cabinet.
- Alegeţi un loc confortabil, evitaţi distragerile şi fiţi concentrat la discuţia cu medicul.
- Fiţi sincer în legătură cu stilul de viaţă, antecedente medicale, boli existente şi orice alte întrebări veţi primi.
- Este posibil ca medicul să vă recomande un set de analize, tratament, consult la o altă specialitate, ori în cabinet. Urmaţi recomandările medicului.