Învățarea este o activitate de bază a omului nu doar în perioada de școlarizare, ci și în perioada adultă. Învățarea continuă pe parcursul vieții este o cerință a omului modern, iar familiarizarea cu diferite strategii de învățare și tehnici de memorare face diferența față de cei care nu sunt stăpâni pe propria modalitate de învățare. În perioadele de examene, mai ales acolo unde informația este abundentă și este nevoie de precizie mai degrabă decât de interpretare, tehnicile de memorare reprezintă instrumente esențiale pentru studenți și profesioniști deopotrivă.
Uitarea, acest inamic al învățării
Uitarea reprezintă un fenomen sănătos (în anumite limite) și chiar necesar menținerii echilibrului psihologic al omului. Fără această capacitate a creierului de a selecta importantul de inutil, oamenii ar fi suprastimulați și supraîncărcați de informații irelevante, devenind nefuncționali. Așadar, înainte de a demara învățarea materialelor pentru examene, este bine să porniți de la tendința naturală a creierului de a uita și să planificați activitatea de învățare în mod adecvat.
Curba uitării descrie tendința informațiilor de a fi uitate treptat în timp, dacă nu sunt consolidate printr-o recapitulare periodică. În mod uzual, imediat după prima parcurgere a unui material nou, vom uita cea mai mare cantitate de informații. De aceea, este nevoie ca recapitulările să fie spațiate astfel încât uitarea să fie prevenită: cu fiecare consolidare (recapitulare), informațiile sunt mai temeinic sedimentate în memorie.
O strategie eficientă pe termen lung
Repetiția programată este o metodă eficientă de consolidare a memoriei pe termen lung. Un principiu-cheie al repetiției eficiente este repetarea informațiilor la intervale de timp tot mai mari. De exemplu, după ce ați învățat un concept nou, revizuiți-l după o zi, apoi după trei zile de la data primei recapitulări, apoi după o săptămână și apoi lunar. Această abordare permite consolidarea memoriei în mod progresiv și împiedică uitarea rapidă a informațiilor. Pentru planificarea materialelor și recapitulărilor, folosiți un calendar în care veți nota zilele de recapitulare și zilele în care introduceți noi capitole din materia pe care o parcurgeți și luați în considerare faptul că, deși poate să pară dificil la început, recapitulările devin treptat din ce în ce mai ușoare.
Tehnici de memorare
Palatul minții. Pe lângă repetiția clasică, există o serie de alte tehnici de memorare care pot fi folosite pentru a îmbunătăți performanța în timpul examenelor. Una dintre acestea este metoda palatului minții, care implică asocierea informațiilor cu locuri specifice sau imagini mentale. De exemplu, puteți asocia fiecare capitol al unei cărți cu câte o cameră diferită din casă. Vizualizând fiecare cameră, veți asocia elementelor ei (masă, scaune, zona ferestrei, tavanul etc.) informațiile esențiale din capitol, având grijă ca fiecare element informațional important să fie prezentat simbolic în camera aleasă.
Acronime și abrevieri. O altă tehnică eficientă este utilizarea acronimelor sau a abrevierilor. Acest lucru implică crearea unor abrevieri sau cuvinte-cheie care să reprezinte informațiile de memorat. De exemplu, pentru a memora ordinea culorilor curcubeului, suntem deja familiarizați din clasele primare cu „ROGVAIV”, fiecare literă reprezentând prima literă a unei culori (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet).
Asocieri ale informațiilor. Asocierea informațiilor noi cu cele deja cunoscute va facilita învățarea și reținerea celor noi. Această tehnică, cunoscută sub numele de ancorare în cunoștințe anterioare, utilizează conexiuni existente în creier pentru a consolida informațiile noi. De exemplu, atunci când învățați un concept nou în chimie, puteți încerca să îl legați de cunoștințele anterioare despre structura atomică sau legăturile chimice, sau de experimentele de la clasă, de filme sau de persoanele care v-au povestit despre utilitatea acelei substanțe.
Hărți mentale. Realizarea hărților mentale reprezintă o tehnică prin care conceptul cheie este conectat grafic, prin scris și desen, la alte concepte sau la categorii de informații despre acesta (proprietăți, funcții, tipuri de interacțiuni, puncte forte și puncte slabe, tipuri de teorii explicative). Hărțile mentale vor arăta, astfel, ca mici postere în care apar informațiile generale, fiind mai ușor de memorat vizual și de susținut recapitulări complete.
Învață în diferite locuri. Studiile arată că schimbarea locului de învățare stimulează creierul mai mult, acesta devenind mai flexibil la reținerea informațiilor. Așadar, este în regulă dacă înveți nu doar în camera ta, ci și la bibliotecă, la un prieten sau în aer liber.
Folosește tehnologia în avantajul tău. Utilizarea internetului poate oferi, de asemenea, instrumente utile pentru memorare. Folosirea unui fond muzical adecvat poate stimula concentrarea, muzica barocă fiind cunoscută pentru susținerea învățării. Mai mult, platformele online pot oferi programe de învățare, teste practice la care poți obține răspunsurile corecte în timp foarte scurt și alte resurse care să sprijine procesul de memorare și învățare, precum videoclipuri demonstrative, lecții online sau fișe de lucru.