Expunerea regulata la soare, in aer liber sau la solar, reprezinta nu doar un risc pentru piele, dar poate creea si dependenta. Dermatologii numesc dependenta de bronz, tanorexie. La fel ca si in cazul altor pacienti care sufera de o dependenta, si tanorexicii prezinte simptome specifice de sevraj precum nervozitate, neliniste, tulburari de somn si chiar depresii atunci cand sunt impiedicati de la expunerea solara. Cei in cauza resimt placere doar prin expunerea la lumina solara naturala sau artificiala si doar asa simt ca se pot apropia de idealul de frumusete pe care si-l imagineaza.
Ce inseamna tanorexie?
Denumirea „tanorexie“ provine din verbul din limba engleza „to tan“ (a se bronza) si termenul medical "Anorexia nervosa", anorexie. Cu toate acestea, greutatea corporala nu joaca nici un rol pentru cei dependenti de soare si solar. Idealul lor de frumusete este in primul rand un corp bronzat.
Ca si in cazul anorexiei, perceptia de sine a celor in cauza este mult afectata. Astfel, multi dintre tanorexici au impresia ca sunt palizi si astfel neatractivi, desi pielea lor este deja exagerat de bronzata. Intregul sentiment al increderii in sine depinde de nivelul de bronz al pielii. Necesitatea permanenta de a se expune razelor UV, ii determina pe cei in cauza sa viziteze solariile saptamanal, uneori chiar zilnic.
De ce devenim dependenti de bronz?
Lumina solara permite formarea vitaminei D si productia hormonului fericirii in organism. Aceasta este explicatia pentru starea de bine pe care o resimtim odata cu primele raze de soare ale primaverii. Insa tocmai aici este si pericolul: cei care se expun prea mult la soare, pot suferi arsuri de piele, riscand de asemenea o imbatranire prematura a pielii. In plus, riscul aparitiei cancerului e piele creste odata cu fiecare expunere la soare. Cei care sunt de parere ca prin vizitele la solar isi pregatesc pielea pentru concediul la mare, se insala, deoarece solariile functioneaza pe baza de raze UVA. Chiar daca pielea este bronzata in prealabil la solarii, pielea nu va asigura nici o protectie ulterioara fata de razele solare UVB.
Dimpotriva: Cei care se bronzeaza in solarii, vor avea o piele imbatranita prematur, facilitand si aparitia petelor pigmentate de culoare maro. Aceste pete pigmentate pot reprezenta factori de risc, deoarece sub efectul razelor UV, acestea se pot dezvolta in tumori maligne resp. cancer de piele. Persoanele cu peste 40 de astfel de pete pigmentate sau pete atipice, au un risc de pana la 7 -15 ori mai mare de a dezvolta un melanom malign (cancer negru de piele). Arsurile de piele suferite in copilarie, sporesc riscul aparitie cancerului de piele cu pana la 2-3 ori.
Cancerul de piele este tratabil daca este detectat la timp. Este important, inclusiv pentru cei care evita constient expunerile la soare, sa solicite medicului dermatolog examinarea petelor pigmentate ale pielii, cu o frecventa de 1-2 vizite anual.
Sfaturi pentru un bronz sanatos
Durata de expunere la soare fara riscul unei arsuri de piele, difera in functie de propriul timp de protectie al tipului de piele. Tipurile de piele deschisa, pot fi expuse la soare, fara protectie solara pentru maxim 5 -10 minute.
Nu uitati sa aplicati crema de protectie solara cu factor minim 20. Chiar si asa, protectia pielii dureaza numai intre 1,5-3 ore, timp dupa care ar trebui sa cautati un loc cat mai umbros.
Cei care insa nu doresc sa renunte la reprizele de plaja, ar trebui sa se informeze in detaliu in legatura cu solariul la care urmeaza sa mearga. Acordati atentie functiei de protectie integrata a echipamentului de bronzare, care ar trebui sa se opreasca odata cu atingerea duratei maxime de expunere.