Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Suplimentele alimentare - cand „scurtatura” nu te duce unde ai dorit

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 09 Apr. 2021
Suplimentele alimentare - cand „scurtatura” nu te duce unde ai dorit

Diana Amza, Psihoterapeut

 
De ce folosim suplimente alimentare?

Motivele pentru care oamenii apelează la suplimente alimentare sunt variate – de la dorința de a îmbunătăți imaginea de sine, la nevoia de recuperare a vitalității, diminuarea durerii, creșterea imunității, protejarea sănătăţii șamd. Preocuparea pentru sănătate nu este doar o modă, însă metodele prin care se ajunge la „consolidarea” acesteia vin în valuri, ochiul publicului fiind captat de diferite trenduri. Uneori, chiar studiile care le susțin eficacitatea sunt pur observaționale și nu iau în calcul compararea cu grupuri de control și alți factori de impact sau mediatori, lipsindu-le rigoarea științifică.

 

Motivaţii în achiziționarea de suplimente alimentare:

-       valorizarea propriei sănătăți şi de credințele despre aceasta;

-       puterea de influențare a mass-media;

-       forma de prezentare şi accesibilitatea la cumpărare;

-       propriile atitudini față de acest tip de consum.

 

Atunci când persoanele descoperă anumite deficiențe în urma analizelor, sau atunci când presupun că au nevoie de anumite minerale sau vitamine, devin mult mai predispuse la automedicare, fără a mai cere opinia medicului. În fapt, suplimentele alimentare administrate necorespunzător pot avea efecte nedorite, chiar nocive asupra sănătății, inducând supradozaj, interferând cu alte probleme de ordin medical sau cu tratamente pentru afecţiuni cronice.

Atenţie! Prevenţia bolilor nu se reduce la consumul de suplimente alimentare, iar acesta nu corelează cu creșterea nivelului de sănătate publică. Falsa impresie a unei protecții garantate poate expune persoanele consumatoare unor noi riscuri de sănătate. Un studiu din 2011 (Taiwan) a indicat faptul că cei care luau suplimente alimentare erau mai puțin dispuși să facă exerciții fizice, să meargă pe jos sau chiar să aleagă o masă mai sănătoasă, preferând activități de divertisment și mese tip fast-food sau bufet. Acest lucru este explicat prin sentimentul de falsă protecție oferit de gestul simplu de a lua o pastilă, un sirop, un drajeu.

Vă puteți exprima preocuparea pentru aspect și sănătate prin aderarea la o alimentație adecvată, echilibrată, și la un stil de viață sănătos. Nu orice „scurtătură” vă duce acolo unde vă doriți și, de cele mai multe ori, „drumul” mai lung către o stare de bine fizică și psihică dorită este cel al deprinderilor sănătoase de viață și al alegerilor fundamentate.

 

https://www.psychologicalscience.org/news/releases/are-dietary-supplements-working-against-you.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11206658/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-healing-works/202003/the-truth-behind-supplement-use

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități