Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect care preocupa omenirea inca de la inceputurile documentarii bolilor si a sanatatii. Inclusiv abordarile explicative psihosomatice privind instalarea si desfasurarea bolilor indica o legatura intre psihic si corp. Conditiile biochimice pentru astfel de raporturi a fost doar speculata pana in urma cu cativa ani, deoarece se cunosteau prea putine informatii in legatura cu modul de functionare al sistemului imunitar, nervos si hormonal. Abordarile de tratament ale medicinii naturiste au fost descrise ca fiind ezoterice si descalificate de medicina conventionala. Acest fapt a suferit modificari intre timp.
Psiho-neuro-imunologie: uniunea intre suflet, corp si sistemul imunitar
Cunoscand faptul ca pentru anumite tulburari nu exista cauze fizice, a crescut interesul pentru cauzele psihice. De aici s-a dezvoltat o adevarata ramura stiintifica, PsihoNeuroImunologia (PNI). PNI uneste sufletul (psihicul), sistemul nervos (Neuro) si rezistenta corpului (imunologia). Rezultatele cercetarilor psihoneuroimunologice au demonstrat ca aceste trei sisteme se afla in stransa legatura in ceea ce priveste schimbul de informatii.
Aceasta retea bio-chimica reprezinta baza de cercetare a modului in care influenteaza comportamentul sistemul imunitar. In timp ce anumite componente psihice ale unor boli au fost demult acceptate – spre exemplu ulceratiile gastrice sau hipertensiunea- boli precum cancerul si HIV sunt cele care au dat de gandit oamenilor de stiinta. Astfel, exista doua abordari in vedere activarii puterilor personale de vindecare ale omului:
- In cazul bolilor care se formeaza, se folosesc tehnici de relaxare si vizualizare.
- Abordarile de tratament ale PsihoNeuroImunologiei urmaresc evitarea aparitiei bolilor de la bun inceput
Medicina Mind-Body: ajutor pentru suflet si minte
Implementarea practica a rezultatelor cercetarii PNI este reprezentata de asa-numita medicina Mind-Body, care trateaza spiritul, sufletul (mind) si corpul (body) impreuna. Inceputurile abordarii acestui tip de tratament provin din SUA. Astfel s-a dovedit efectul influentei pozitive asupra valorilor de stres si a rezistentei pacientilor HIV prin programe de relaxare si anti-stres. Programele de relaxare s-au dovedit benefice si in cazurile de infertilitate. Multe femei reusesc sa ramana gravide odata ce se elibereaza de presiunea dorintei de a avea un copil.
Stresul joaca un rol foarte important pentru corp. Acesta aduce corpul in starea de alarmare si atentie sporita. Nivelul de adrenalina creste, frecventa batailor inimii si glicemia cresc si ele. Acest mecanism, prin care in vremurile de la inceputul omenirii, se dorea cresterea sanselor de supravietuire in situatii de risc, si-a depasit limitele in zilele societatii moderne. In locul mamutilor suntem vanati in prezent de termeni de predare, de probleme materiale si de timp, de dorinta de a face cariera si de multe alte solicitari. Nivelul de stres era depasit in trecut pe termen scurt, insa in prezent depasirea acestuia este la ordinea zilei. Acesta reprezinta terenul de cercetare al PNI.
Cauzele bolilor in Medicina Mind-Body
Medicina Mind-Body (traducere: minte-corp) este folosita deja relativ frecvent in SUA iar in Europa este in crestere accesul in acest domeniu.
Potrivit abordarii integrative intre medicina conventionala, cea naturista si medicina Mind-Body, orice boala are intotdeauna trei cauze:
- Cauza biologica (spre exemplu o predispozitie genetica sau un virus)
- Componenta psihologica (spre exemplu: stres sau probleme cu propria structura a personalitatii)
- Componenta sociala (spre exemplu: situatia din familie sau probleme la locul de munca)
"Ordine" in ganduri si in suflet
In timpul tratamentului, pacientii trebuie sa invete sa isi activeze propriile puteri de vindecare. In acest sens se recurge, spre exemplu, pe langa masurile medicinii conventionale la tratamente fizio-terapeutice, tratamente naturiste sau chiar acupunctura.
Unul dintre punctele cheie ale tratamentului este terapia ordinii. Pacientii invata sa puna ordine in ganduri si in suflet. Deoarece orice afectiune severa necesita o reorientare a vietii, o ocazie de procesare a unor modele de gandire si comportament.
Aceasta abordare este aplicata si in tratamentul cancerului.
Aceste terapii sunt sprijinite prin miscare si alimentatie rezonabila. Programele anti-stres pot fi efectuate si la domiciliu. Dat fiind faptul ca stresul nu poate fi eliminat complet din viata de zi cu zi, trebuie sa invatam sa il abordam intr-o maniera pozitiva.
Sfaturile expertilor sunt pe cat de simple, pe atat de eficiente:
- Scaderea cerintelor: Nu trebuie sa faceti totul perfect. Cei care isi stabilesc perfectiunea ca reper, traiesc constant sub presiune.
- Ganditi pozitiv! Dilema paharului pe jumatate plin sau pe jumatate gol este o evaluare cu rezultate diferite. O abordare pozitiva va va ajuta sa depasiti mai usor situatiile stresante.
- Evitati stresul si frustrarea. Sportul este benefic. Activitatea fizica detensioneaza si ajuta la productia "hormonului fericirii”.
- Rasul este sanatos. Umorul va ajuta sa treceti peste situatiile tensionate si scade eliberarea hormonilor de stres. Impreuna cu antrenamentul respirator, umorul scade bataile inimii in situatiile de stres si relaxeaza musculatura.
- Traiti constient si savurati clipa. Mancati sanatos – legume, fructe, produse cereale integrale si doar putin alcool. Dormiti suficient: persoanele odihnite, depasesc mai usor problemele.