Viața aduce cu sine expunerea la evenimente care provoacă la adaptare, fie că acestea se încadrează la evenimente pozitive, precum nașterea unui copil, căsătoria, promovarea la locul de muncă, sau la unele negative, precum pierderile de orice fel, situațiile traumatice sau problemele de zi cu zi. Iată de ce este bine să aveți formate niște deprinderi sănătoase de a gestiona situația și reacția pe care o aveți la aceasta, ceea ce în termeni de specialitate numim strategii de coping, sau strategii de a face față.
Iată mai jos 8 exemple de strategii de coping pozitive pe care merită să le dezvoltați și să le insuflați mai departe și copiilor, prin puterea exemplului.
1. Schimbarea perspectivei asupra evenimentelor se referă la disponibilitatea de a găsi altă interpretare și de a vă orienta către dezvoltare personală. Orice încercare devine un profesor, iar dumneavoastră sunteți dispus să învățați!
2. A discuta cu cineva despre ceea ce vă preocupă (cu membrii familiei, prieteni, sau specialiști) este o altă metodă prin care puteți primi sprijin emoțional atunci când simțiți că nu mai faceți față.
3. Umorul reprezintă o strategie de coping prin care situația este privită în termeni amuzanți, observând aspectele ei insolite sau ironice. Atunci când poți râde pe seama ta, sau când faci „haz de necaz”, reușești să te menții deasupra evenimentelor.
4. Orientarea către viața spirituală reprezintă acea practica religioasă care contribuie la echilibrarea emoțională, creșterea sentimentului de speranță și extinderea perspectivei de ansamblu.
5. Orientarea către acțiune se referă la întreprinderea acelor lucruri care au impact pozitiv în situația respectivă, precum a înlătura stresorul, a te îndepărta de el, sau a-i atenua efectele negative prin măsuri de protecție suplimentare.
6. Amânarea acțiunii până la ivirea momentului potrivit este o altă strategie pozitivă de a face față evenimentelor stresoare. Deseori, acțiunile impulsive, executate sub imperiul furiei sau lipsei de speranță, duc la consecințe negative care se adaugă celor inițiale.
7. Anticiparea și planificarea acțiunilor reprezintă o abordare pragmatică a evenimentelor. Anticipând problemele puteți să faceți din timp un plan de acțiune și să vă setați mental în mod realist.
8. Acceptarea, ca strategie de coping, este poate ultima redută. Acceptarea poate fi văzută în două modalități – pasivă și activă – a accepta limitele personale de acționare, versus a accepta faptul că implicarea ta poate răsturna evenimentele.