Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Stațiunea Sovata și lacurile ei, unice în Europa

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 16 Jan. 2025
Stațiunea Sovata și lacurile ei, unice în Europa

Sovata este una dintre staţiunile balneoclimaterice care au primit o nouă şansă de a exista pe harta celor mai renumite staţiuni de profil din Europa. Localizarea geografică, lacurile helioterme, clima, dar şi investiţiile în reabilitarea hotelurilor şi în crearea de oportunităţi pentru petrecerea timpului liber au menţinut Sovata la înălţime în lista opţiunilor de vizitare şi tratament.

Despre Sovata

Stațiunea Sovata, situată în județul Mureș, în apropiere de Praid şi Corund, la poalele Munţilor Gurghiu, este recunoscută la nivel european încă din anul 1850, fiind înconjurată de dealuri cu păduri de fagi, stejari, castani, carpeni, ulmi şi brazi. Aici, turiștii se pot bucura de Lacul Ursu, unic în Europa pentru proprietăţile și beneficiile sale, de bazele de tratament, precum şi de celelalte lacuri, de traseul turistic ce parcurge întreaga zonă a lacurilor, până la Muntele de Sare, de plimbările cu mocăniţa şi chiar de drumeţii montane. Staţiunea este o încântare pentru simţuri în orice anotimp.

O serie de hoteluri din staţiune au baze de tratament, ce utilizează apa şi nămolul cu proprietăţi terapeutice din lacuri, şi oferă pachete destinate tratării mai multor tipuri de afecţiuni precum boli ginecologice, afecțiuni degenerative, inflamatorii, dermatologice, respiratorii, dar şi tulburări endocrine şi afecțiuni ale sistemului nervos. În plus, hotelurile oferă şi opţiuni de relaxare la piscină sau în centre spa.

Lacurile helioterme din Sovata

Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic, cât și pentru fenomenul inedit de heliotermie. Acesta se manifestă datorită stratului de apă dulce de deasupra apei sărate. Acest strat de apa proaspătă se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic pentru apa sărată de dedesubt. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată.

Format în 1875, Lacul Ursu este cel mai mare şi mai adânc lac helioterm din lume, cu o suprafață de aproximativ 40.000 de metri pătrați şi o adâncime de 18 metri. Procesul de formare a lacului a început cu prăbușirea unei mine subterane de sare. Apele de ploaie și topirea zăpezilor au dizolvat sarea, creând astfel un lac sărat, cu un strat de apă dulce la suprafaţă. Temperatura apei în Lacul Ursu are vara 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 metru şi 40-60°C la adâncimea de 1 metru și jumătate.

Lacul Ursu este renumit pentru proprietățile sale terapeutice, datorită apei sărate și a nămolului sapropelic. Înconjurat de păduri frumoase, Lacul Ursu oferă un cadru natural splendid pentru relaxare și recuperare. Aici puteți face plajă vara, dar puteți beneficia de efectele curative ale apelor termale în orice perioadă a anului.

Lacul Negru din Sovata este singurul lac antroposalin, format într-o veche exploatare minieră romană. Romanii extrăgeau sare din „conuri de extracție” de 40-50 metri diametru și 20 metri adâncime. Dificultatea ridicării sării și inundarea minelor au dus la abandonarea acestora, acumulându-se apă meteorică și nămol sapropelic valoros. Prima mențiune documentară datează din 1710, iar lacul a început să fie utilizat în scop terapeutic în 1875-1876.

Lacul Aluniş este al doilea ca suprafaţă din Sovata şi, în fiecare vară, este deschis pentru înot şi agrement. Fiind tot un lac helioterm, temperatura apei din Lacul Aluniş ajunge până la aproximativ 33 de grade la suprafaţă vara şi minim 30 de grade la adâncimea de 1 metru.

Lacul Roşu şi Lacul Verde, situate în apropierea lacului Ursu, ce au aceeaşi structură. Lacul Roşu a primit această denumire de la micuţul zooplancton rozaliu ce trăieşte în apa lui sărată, iar Lacul Verde, de la reflexia arborilor de deasupra sa.

Traseul lacurilor din Sovata

Fiecare lac în parte este arie strict protejată, iar pentru a le pune în valoare, administraţia locală a construit o serie de trasee turistice, ce parcurg malurile lacurilor și urcă până la Muntele de Sare. Pe trasee veţi regăsi panouri informative despre fiecare lac, fauna şi vegetaţia specifică zonei, podeţe, foişoare, băncuţe şi puncte de belvedere, de unde veţi putea admira peisajele mereu schimbătoare ale staţiunii Sovata.

Mocăniţa din Sovata

Ce aţi zice de o plimbare cu mocăniţa cu aburi? Mocăniţa circulă în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică, de la orele 10:00, 13:30 și 17:00, porneşte din Sovata, din Strada Gara Mică, şi merge pe un traseu de 14 kilometri până la Câmpu Cetăţii şi retur. Întreaga călătorie durează 2 ore.

Agrement în Sovata

Pe lângă mocăniţă, facilitățile de petrecere a timpului liber oferite de hoteluri, de traseele turistice pe malul lacurilor sau de amenajările pentru plajă şi baie în lacuri, Sovata, prin amplasarea sa într-o zonă montană, prezintă o multitudine de opțiuni pentru pasionații de drumeții și descoperirea naturii.

Destinații populare pentru drumeţii montane sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca. Există şi trasee mai lungi, precum cele din Munții Gurghiu, care trec și prin Sovata, cum ar fi: Stațiunea Sovata – Vârful Saca Mare, Eremitu – Stațiunea Sovata, Stațiunea Sovata (Lacul Ursu) – Saca şi altele. De asemenea, în apropierea Lacului Tineretului se află un parc de aventură, cu trasee pentru diferite categorii de vârstă. Atenţie la program, poate fi închis în timpul săptămânii.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități