Aceasta este o rețetă de pește, tipic suedeză, prin care peștele este preparat fără a folosi focul.
Ingrediente:
- 1 somon file de 1 kg (cu piele)
- 60 ml (4 linguri) de trestie de zahăr brut
- 60 ml (4 linguri) de sare de mare
- 2 - 3 legături de mărar
Mod de preparare:
Tăiați fileul la jumătate.Într-un castron, se amestecă zahărul brut din trestie, sarea, mărarul tocat.
Puneţi jumătățile de file de somon într-un vas, partea cu pielea dedesubt.
Puneți amestecul de sare, zahăr și ierburi peste fileuri.
Se acoperă cu folie de plastic și pune o greutate deasupra (un mojar de exemplu sau orice alt obiect mai greu).
Puneți la frigider pentru 3 zile, acoperind peștele la fiecare 12 ore cu marinada care se formează.
După aceste 3 zile de macerare, se spală fileurile sub jet de apă pentru a elimina marinada. Uscați bine fileurile.
Puneți un strat nou de mărar. Se va vedea foarte frumos în momentul când veți tăia feliuțe subțiri, somonul.
Tradițional se servește cu pâine prăjită și un sos de muștar, miere și mărar.