Ce este prezenteismul?
Prezenteismul se referă la persoanele care au impresia că sunt capabile să meargă la muncă deși au probleme de sănătate fizică sau psihoemoțională. Practic, ești prezent la muncă, dar lucrezi mult sub capacitatea ta, pentru că ai o problemă reală de sănătate. Suplimentar, cercetătorii au evidențiat că acest comportament este însoțit și de dorința de a sta în mod periodic peste program. Din păcate, însă, aceste persoane nu sunt eficiente la muncă, productivitatea lor este foarte scăzută, iar costurile angajatorului sunt mari și nejustificate uneori.
Ce nu este prezenteismul?
Prezenteismul nu se referă la simulare, la prefacerea că ești bolnav pentru a evita sarcinile de serviciu. Nu se referă la „a te preface că muncești” în timp ce navighezi pe internet. Prezenteismul înseamnă că vii la birou sau încerci să fii activ muncind de acasă deși nu te simți bine fizic sau psihic.
Cauzele medicale ale prezenteismului
Cele mai frecvente cauze ale prezenteismului sunt: alergiile sezoniere, astmul, migrenele și alte tipuri de dureri de cap, durerile de spate, artrita, tulburările gastrointestinale, intestinul iritabil și depresia, durerile musculoscheletale. Statul prelungit pe scaun în poziție incorectă, deși adesea nu conștientizăm, contribuie semnificativ la scăderea performanței în muncă.
Ce se află în spatele prezenteismului?
În spatele prezenteismului sunt mecanisme complexe: medicale, psihologice, sociale, educaționale, financiare etc. Persoanele care vin bolnave la muncă sau stau frecvent peste program deși nu se simt bine fizic sau psihic, în mod indirect, încearcă să-și exprime loialitatea față de colegi și/sau față de companie, încearcă să combată percepția negativă a colegilor, în special a superiorilor, se tem să nu-și piardă locul de muncă sau că nu vor fi promovați dacă dau semne de „slăbiciune” etc.
Din păcate, în foarte multe situații, persoanele afectate nici nu realizează că suferința lor fizică sau psihoemoțională este cauza pentru care nu reușesc să aibă performanțe în muncă, și se creează un cerc vicios, greu de descris.
Cum poate fi combătut prezenteismul?
- Prima regula este: nu lucra peste program și nu lucra în weekend!
- Ridică-te de câte ori poți! Este important să mergi pur și simplu și să faci câteva exerciții la fiecare oră
- Atenție la poziția de lucru la computer
- Dacă nu te simți bine, ia o pauză până îți revii complet, fizic, mental și emoțional.
Mai ieftin pentru o companie este să acorde câteva zile libere unui angajat când are o problemă de sănătate decât să accepte să muncească în acea stare zeci de zile. Prezenteismul costă mai mult decât absenteismul!