Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Sinaia Regală – la pas pe drumuri de munte

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 21 Aug. 2024
Sinaia Regală – la pas pe drumuri de munte

Sinaia înseamnă, pentru mulţi dintre noi, regalitate, eleganţă şi evadarea într-un timp trecut şi fermecător. Înainte ca principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, viitorul rege Carol I al României, să dezvolte domeniul regal de la Sinaia, aici era o comună de munte denumită Podul Neagului, străjuită de Munţii Bucegi şi de Râul Prahova.

Ce poți face în Sinaia

Vizitează Castelele Peleş şi Pelişor. Cel mai frumos castel din România, Castelul Peleş a fost construit şi decorat în perioada 1873-1914, ceremonia de punere a pietrei de temelie având loc în anul 1875, pe moşia Sinaia, achiziţionată de primul rege al României, Carol I, de la Eforia Spitalelor, și se ridică maiestuos întâmpinând turiștii cu eleganța sa. Prima etapă a construcţiei (1879 – 1883) a fost încredinţată arhitectului german Johannes Schultz, care a imprimat edificiului un aspect de chalet elveţian. I-au urmat arhitectul francez Emile André Lecomte du Noüy şi arhitectul ceh Karel Liman, care au definitivat castelul, oferindu-i unicitate şi rafinament, alături de lucrări semnate de nume celebre de decoratori, creatori de vitralii, artişti plastici, pictori, ateliere de decoraţiuni şi piese de mobilier. Castelul Peleş are aproximativ 160 de încăperi şi s-a aflat în proprietatea Casei Regale până în anul 1947. În anul 1948 castelul este naţionalizat de autorităţile comuniste, iar în 1953 devine Muzeu Naţional.

În același complex, situat pe valea Pârâului Peleş, veți găsi o altă bijuterie regală: Castelul Pelişor, ridicat în perioada 1899 – 1902 de către Regele Carol I şi oferit cadou principilor moştenitori Ferdinand de Hohenzollern şi Maria de Edinburgh, cei care urmau să devină suveranii României Mari, fiind încoronaţi la Alba Iulia în 15 octombrie 1922. La Castelul Pelişor, arhitectul şef, Karel Liman, îmbină elementele germane cu cele autentic româneşti, ceea ce îmblânzeşte arhitectura castelului. Spectaculoase sunt Camera de aur, Biroul Reginei Maria şi Capela, unde Regina Maria și-a pus amprenta asupra stilului și decorațiunilor. Artiști celebri precum Gustav Klimt şi alţii, inclusiv Regina Maria, au înfrumusețat castelele cu picturi, fresce și lucrături fabuloase în lemn.

Atenţie! În perioada 12 – 25 februarie 2024 Castelul Peleș, iar în perioada 26 februarie 2024 – 3 martie 2024 Castelul Pelișor vor fi închise succesiv pentru lucrări. De asemenea, ambele castele sunt închise în fiecare luni şi marţi, programul de vizitare fiind Miercuri: 10:00 – 17:00 şi Joi – Duminică: 9:15 – 17:00.

La aproximativ jumătate de drum între centrul staţiunii Sinaia şi Castelul Peleş se află Mănăstirea Sinaia, ctitorită de către Spătarul Mihail Cantacuzino şi ridicată în perioada 1690 – 1695. Partea veche a mănăstirii cuprinde biserica veche şi o serie de chilii. Între anii 1843 –1846 este ridicată o nouă biserică, iar în timpul domniei Regelui Carol I au loc lucrări de refacere şi reabilitare. Aşadar veţi regăsi picturile votive ale ctitorului şi ocrotitorilor mănăstirii în pronaos. Mănăstirea deţine şi un muzeu cu obiecte de cult de o mare valoare.

Întorşi în staţiune, vă propunem o plimbare prin Parcul „Dimitrie Ghica”, unul dintre cele mai vechi parcuri din ţară, înfiinţat de Regele Carol I în anul 1881 pe proprietatea prinţului Dimitrie Ghica și amenajat cu ajutorul arhitectului peisagist elveţian Eder. În amonte de parc se află Cazinoul din Sinaia, construit la comanda Regelui Carol I după planurile marelui architect român Petre Antonescu, pe modelul cazinoului din Monte Carlo. Acesta a fost deschis pentru prima dată în 1912 şi reinaugurat în 1913 în cadrul unui concert al muzicianului George Enescu şi al unei piese de teatru a dramaturgului Alexandru Davila, la care au participat familia regală şi Titu Maiorescu, prim-ministru. Nu uitați de micile cofetării de la marginea parcului, care vă așteaptă cu prăjituri însiropate și băuturi calde sau răcoritoare.

Fie că veniți cu trenul sau cu mașina personală, merită să admirați Gara regală din Sinaia. Gara regală a fost înfiinţată ca urmare a finalizării drumului de fier, în anul 1879, şi a funcţionat până în anul 1940. Cea de-a doua gară regală, construită la comanda regelui Carol al II-lea, avea să fie construită în perioada 1938-1940.

Pe versantul opus se ascunde, printre arborii bătrâni, Casa Memorială „George Enescu”. Faceți o plimbare pe aleile șerpuitoare ale unei zone a stațiunii Sinaia mai puțin cunoscută, pentru a vă înconjura cu eleganța începutului de secol XX a Vilei Luminiş. Veţi afla povestea celui mai mare muzician și compozitor român, unde își găsea inspirația, ce oameni de valoare i-au trecut pragul și pe unde i-a purtat muzica pașii.

Muntele și natura mereu surprinzătoare

Faceţi o drumeție la Stâna Regală, pe Aleea Regală, drumul pe care Regel Carol I îl trasează din spatele Castelului Peleş şi până la poiana Stâna Regală, cu ajutorul peisagiştilor regali. Pe aici obişnuia regele să urce pe munte şi chiar să se plimbe alături de invitaţi precum Împăratul Franz Joseph, al cărui nume l-au primit stâncile ce pot fi admirate de pe platforma ridicată ca punct de belvedere pe drumul regal.

Cota 1400 și Cota 2000, ce reprezintă altitudini ale muntelui Vârful cu Dor, sunt atracţii turistice în sine, unde puteţi ajunge fie pe jos, dacă aveţi condiţie fizică, sau cu ajutorul instalaţiilor pe cablu, pentru mai mult timp pe munte. Atât între cote, cât şi sus, pe platou şi între staţiune şi Cota 1400, se întinde unul dintre cele mai ample domenii schiabile din România, unde se află pârtii de schi pentru toate nivelurile, pârtie de săniuş, instalaţii pe cablu şi mai multe opţiuni de petrecere a timpului liber atunci când iarna este în toi.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1670 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități