Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Sibiu, romantic şi surprinzător

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 25 Apr. 2025
Sibiu, romantic şi surprinzător

Sibiu este locul unde ne retragem mereu după o iarnă mai aspră sau mai blândă, în zile caniculare de vară sau la începutul toamnei, când oraşul musteşte de evenimente. Este un refugiu cultural și multicultural, unde tradițiile și arhitectura vernaculară se îmbină minunat cu spațiile mari, deschise și îmbietoare, cu mici bistrouri şi cafenele de specialitate și cu natura mereu surprinzătoare. Uneori, vizităm marile muzee, alteori pe cele micuţe, ascunse pe străduţele şerpuitoare, iar în ultimii ani încercăm mereu să mergem la teatru. Acum, vă invităm în acest melanj mereu fermecător!

Istorie, foarte pe scurt

Istoria orașului Sibiu (Hermannstadt, Nagyszeben) este una complexă, datorită rolului semnificativ pe care l-a avut în istoria Transilvaniei și a Europei Centrale. Având origini medievale, Sibiu fiind atestat documentar din anul 1191, printr-un act emis de papa Celestin al III-lea, ce menționează orașul sub numele de Cibinium, zona Sibiului este o principală poartă de intrare şi stabilire în Transilvania a coloniștilor germani. Aceștia au construit cetăți și biserici fortificate, iar orașul a devenit un nod comercial și cultural important. În secolul al XVI-lea, orașul a devenit un important centru religios și cultural pentru sași, Biserica Evanghelică fiind un exemplu remarcabil al arhitecturii gotice din Transilvania. În această perioadă, Sibiu a avut un rol semnificativ în viața politică a Transilvaniei, fiind capitala Principatului Transilvaniei. După prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, la finalul Primului Război Mondial, Sibiu devine parte din România, alături de restul Transilvaniei, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi ulterior, Sibiul pierde o mare parte din populaţie, mai ales cea germană, pe fondul deportărilor şi emigrărilor în Germania. O parte dintre saşi rămân, însă, în Sibiu şi contribuie activ la dezvoltarea oraşului. În 2007, Sibiu a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg, ceea ce a avut un impact major asupra patrimoniului său cultural şi promovării orașului pe plan european.

Sibiu, oraş al culturii

În Sibiu au loc unele dintre cele mai longevive şi cunoscute festivaluri internaţionale, cum ar fi Astra Film Festival, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ARTmania Festival, Sibiu Opera Festival, Sibiu Jazz Festival şi multe altele, ce au loc fie în Piaţa Mare, fie la Muzeul ASTRA, la Casa de Cultură sau în teatre, cluburi şi alte locuri ce devin avanposturi culturale pentru câteva seri. Scena artistică şi culturală a oraşului este extrem de efervescentă, aşadar merită să vizitaţi Sibiu doar şi pentru a participa la un festival sau pentru a vă cufunda în atmosfera unei piese de teatru precum Faust, regizată de Silviu Purcărete.

Câteva clădiri emblematice, pe care cu siguranţă le veţi remarca, datorită arhitecturii lor impresionante, sunt cele din Piaţa Mare: Palatul Primăriei Sibiu, clădire construită în stil Art Nouveau şi inaugurată în 1906, Casa Haller, construită în stil Renascentist, în sec. XV-XVI, ce încă mai păstrează elemente originale, cum ar fi portalul cu blazon, intrarea în arcade şi decoraţiunile, dar şi ochii de pisică de pe acoperiş.

Palatul Brukenthal este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante și reprezentative edificii din Sibiu, construit între 1771 şi 1788 de către baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei sub stăpânirea habsburgică. El adăposteşte Muzeul Brukenthal, unul dintre cele mai vechi și prestigioase muzee din România, cu colecții de artă europeană și românească din perioada medievală până în secolul XX. Este un loc de referință pentru istoria orașului și pentru patrimoniul cultural al Transilvaniei.

Turnul Sfatului face legătura între Piaţa Mare şi Piaţa Mică şi a fost construit în secolul al XIII-lea, fiind folosit inițial ca poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificații a orașului. În Piaţa Mică, una dintre atracţiile principale este Podul Minciunilor, construit din fontă în 1859 (legenda spune că veţi fi prinşi dacă spuneţi minciuni cand vă aflaţi pe el), iar alături, în Piaţa Huet, se ridică impunător Catedrala Evanghelică, o capodoperă a arhitecturii gotice, a cărei construcţie a început în anul 1371. Turnul său este vizibil, alături de Turnul Sfatului, de la o depărtare de câţiva kilometri de oraş.

Ce să mai vizitaţi în Sibiu

Sibiul este un oraș în care trebuie să revii de multe ori pentru a-l cunoaşte pe deplin şi a explora fiecare dintre faţetele sale: culturale, gastronomice și nu numai. Fiecare zonă istorică sau modernă are o multitudine de locuri de explorat, de la pieţe mari sau mici la piaţete şi curţi interioare ale palatelor, de la muzee recunoscute pe plan internaţional până la galerii micuțe şi expoziţii de artă contemporană în spaţii neconvenţionale și de la piese de teatru susţinute în clădiri de patrimoniu până la piese jucate pe stradă ori în vechi hale industriale.

Aşadar, când ajungeți în Sibiu, nu pierdeți expozițiile de la Muzeul de Istorie sau de la Muzeul Brukenthal, urcați în Turnul Sfatutului pentru a privi întreg orașul, Munţii Făgăraş și dealurile din împrejurimi, mergeți să vedeți Casa cu Cariatide (e ascunsă bine, dar merită) şi Biserica Ursulinelor, care datează din 1474. Rezervați-vă jumatate de zi pentru Muzeul ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, pentru a savura fiecare bijuterie de casă, iar la întoarcerea în oraș, treceți prin Parcul Subarini și ascultaţi-i povestea. Seara, mergeţi la un concert sau la o piesă de teatru.

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități