Picioarele și mâinile reci ne pot crea probleme în anotimpul alb. În special femeile se confruntă cu această stare de fapt. Pe lângă senzația neplăcută, picioarele reci pot ascunde probleme medicale. Dacă observați că picioarele se mențin reci și în timpul verii, vă recomandăm să solicitați un sfat medical pentru a stabili mai îndeaproape cauzele.
Cauzele picioarelor reci
Picioarele reci pot avea numeroase cauze. Unele dintre ele sunt inofensive, altele necesită tratament medical.
Una dintre cele mai frecvente cauze constă în scăderea temperaturilor de afară. Atunci când temperatura scade, organismul nostru încearcă să protejeze în special organele vitale. Astfel, pentru a reuși să mențină creierul și toate celelalte organe la temperatura necesară, picioarele și mâinile sunt primele care se răcesc.
Organismul poate regla în mod independent temperatura, prin îngustarea vaselor de sânge și reducerea transportului de sânge cald înspre picioare și mâini. Acesta este motivul pentru care se recomandă purtarea de ciorapi groși și mănuși în sezonul rece. În situații de temperaturi extreme, membrele neprotejate pot chiar să sufere degerături.
Alte cauze ale picioarelor reci
Pe lângă temperaturile reci, umiditatea poate conduce la răcirea picioarelor și a mâinilor. Pielea umedă conduce la răcirea prin evaporare, atunci când umiditatea rece a pielii conduce căldura înspre exterior. Și în acest caz, organismul reacționează prin îngustarea vaselor de sânge. Astfel, persoanele care se confruntă deseori cu o transpirație mai accentuată a picioarelor, suferă adesea de picioare reci.
Îmbrăcămintea joacă un rol important. Încălțămintea strâmtă sau șosetele foarte strânse apasă vasele de sânge și împiedică circulația corespunzătoare. Temperaturile scăzute și condițiile umede reprezintă așadar cauzele tipice ale picioarelor și mâinilor reci.
De ce sunt mai afectate femeile de această problemă?
Opt din zece femei sunt afectate de această problemă. Bărbații sunt mai puțini afectați deoarece dispun de o masă musculară mai mare, iar mușchii asigură căldura necesară organismului. Folosirea mușchilor presupune consum de energie. Numai 20-30% din energie este folosită pentru activitatea mușchilor. Restul este disponibil sub formă de căldură pentru organism.
În timp ce organismul masculin este format în materie de 40 % din musculatură, organismul feminin reprezintă doar 23% masă musculară. Așadar, femeile produc mai puțină căldură la nivelul organismului și suferă mai frecvent de mâini și picioare reci.
În plus, deseori femeile au o masă corporală mai mică decât a bărbaților, astfel că și raportul dintre masa corporală și suprafață este diferit. Și acest factor contribuie la răcirea mai frecventă a mâinilor și picioarelor.
9 sfaturi împotriva picioarelor reci
- Șosete groase: Șosetele groase reprezintă o protecție potrivită împotriva temperaturilor reci. Șosetele trebuie să fie groase însă nu foarte strâmte pentru a nu împiedica circulația în picioare.
- Evitarea transpirației picioarelor: Umiditatea răcește suplimentar picioarele. Șosetele trebuie înlocuite imediat dacă au devenit umede din cauza transpirației.
- Încălțăminte nu prea strâmtă: Încălțămintea strâmtă apasă vasele și afectează circulația. Urmarea: picioare reci.
- Băile la picioare: Băile calde la picioare stimulează circulația. Temperatura apei trebuie să crească treptat. Începeți de la o apă cu temperatura de 33 de grade și adăugați treptat apă mai caldă, până când apa ajunge la 40 de grade.
- Sticle cu apă caldă: Le puteți aplica seara, înainte de culcare.
- Masajele picioarelor: Masajele stimulează circulația și sunt ideale împotriva picioarelor reci.
- Gimnastica pentru degetele de la picioare: Flexați degetele înainte, înapoi, rotiți laba piciorului până când simțiți că vă încălziți.
- Creme pentru picioare: Cremele cu substanțe care stimulează circulația, pot ajuta la încălzirea picioarelor.
- Condimente: Chili, piper, ghimber sunt ideale pentru încălzirea organismului. Dar și supele, mâncărurile și băuturile calde stimulează creșterea circulației.
Aceste sfaturi vă vor ajuta să evitați răcirea picioarelor:
- Reducerea produselor de origine animală: Colesterolul din alimentele de origine animală facilitează apariția calcifierii vaselor, care prin îngustare afectează circulația sângelui. Optați mai degrabă pentru o alimentație bogată în legume și fructe.
- Legume verzi: În special vitamina B protejează nervii care sunt vitali pentru reglarea căldurii în organism. Așadar, nu uitați să includeți în alimentație legumele verzi.
- Hidratarea: Printr-o hidratare suficientă, circulația sângelui este simplificată. Lipsa lichidelor duce la îngroșarea consistenței sângelui.
- Evitați alcoolul: Alcoolul elimină apa din organism și amplifică astfel simptomele.
- Sport: Mișcarea regulată stimulează circulația.
- Renunțarea la fumat: Nicotina îngustează vasele și reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni.
Picioare reci: semnal de alarmă
Picioarele reci apar de regulă atunci când circulația sângelui din organism este limitată. Mai întâi resimțim o senzație de furnicături în regiunea afectată. Țesutul începe să își modifice culoarea.
Cauza pentru circulația limitată a sângelui poate consta în vasele de sânge din întregul organism. Astfel, starea vaselor de sânge joacă un rol, dar la fel de important este și fluxul sanguin, fapt pentru care picioarele reci indică uneori prezența unei afecțiuni. Dacă simțiți că suferiți permanent de picioare reci, vă recomandăm să vă adresați medicului.
Rolul vaselor de sânge
Picioarele reci indică o îngustare a vaselor de sânge la nivelul picioarelor. Printre cauzele posibile amintim:
- Tensiunea scăzută: atunci când tensiunea arterială este prea mică, alimentarea cu sânge a mâinilor și picioarelor poate să scadă.
- Calcifierea vaselor: Calcifierea vaselor este cunoscută și sub denumirea de arterioscleroză. Depunerile de pe pereții vaselor împiedică fluxul sagvin. Depunerile apar în urma unei alimentații bogate în grăsimi. Printre ceilalți factori de risc pentru calcifierea arterială se numără fumatul, diabetul și stresul. O alimentație sănătoasă, cu mai puține alimente de origine animală, reduce riscul arteriosclerozei.
Tulburările sistemului nervos printre cauzele picioarelor reci
Nervii joacă un rol important în organismul nostru. Primesc semnale, precum atingerile, pe care le transmis creierului nostru. La rândul lor, nervii primesc semnale din partea creierului. Cu ajutorul sistemului nervos vegetativ, organismul reglează prin hormoni circulația sângelui.
Tulburările nervoase se pot răsfrânge și asupra reglării temperaturii organismului. Astfel, pe termen lung diabetul poate afecta nervii (neuropatie diabetică). În plus, tulburările hormonale influențează reglarea temperaturii. Printre acestea se numără și hipofuncția glandei tiroide.
Psihicul nostru influențează și el organismul. Prin sistemul nervos vegetativ, și prin diferiții hormoni, tulburările afective pot influența circulația sângelui. Stresul, depresiile și atacurile de panică pot reprezenta o cauză pentru cei care suferă de picioare reci.
Sindromul Raynaud
Dacă mâinile și picioarele sunt permanent reci, cauza ar putea consta în sindromul Raynaud. Acest sindrom reprezintă o afecțiune a vaselor de sânge, manifestată prin crampe, dureri și schimbarea culorii la nivelul mâinilor și picioarelor. Pe lângă diferitele medicamente, această afecțiune poate fi provocată de scleroza multiplă sau de sindromul tunelului carpian. Această afecțiune necesită efectuarea unor investigații medicale.