Roşii, portocalii, roz, galbene, verzi sau negre, rotunde, sub formă de inimă, lunguieţe sau mici cât cireşele, roşiile sunt un fruct, consumat ca legumă. Au un conţinut ridicat de apă, fiind extrem de răcoritoare în zilele călduroase ale verii, iar acum este chiar sezonul lor.
Valori nutriţionale
Roşiile conţin aproximativ 93% apă, 5% carbohidraţi şi 2% fibre. Restul, sunt nutrienţi esenţiali pentru organismul uman. 100 de grame de roşii asigură până la 25% din necesarul zilnic de vitamina C şi aproximativ 60% din necesarul zilnic de vitamina A, alături de vitaminele B, K, acid folic, beta caroten şi minerale: 20% din necesarul minim de potasiu, alături de calciu, fosfor şi altele. În plus, roşiile sunt bogate în carotenoizi cu rol antioxidant: luteină, licopen, zeaxantină.
Beneficiile consumului de roşii pentru organismul uman
Roşiile protejează inima şi favorizeazӑ circulaţia sangvină datorită conţinutului de potasiu, folat, fibre, vitamina C şi licopen. Aşadar, roşiile oferӑ o formulă eficientă asociată riscului redus de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, pierderea masei musculare şi a densităţii osoase.
Bogate în antioxidanţi, roşiile conţin valori crescute de licopen şi vitamina C, care previn formarea radicalilor liberi. Astfel, ele asigură protecţie împotriva riscului de dezvoltare a cancerelor colorectale sau de prostată.
Fibrele contribuie la scăderea nivelului de glucide din sânge, la optimizarea digestiei şi la menţinerea unei greutăţi corporale normale, prevenind diabetul de tip 2, constipaţia şi creşterea în greutate.
Carotenoizii: luteina şi licopenul susțin vederea și protejează împotriva afecțiunilor oculare, inclusiv cataracta și degenerescenţa maculară. Alături de acestea, vitamina C susţine producția de colagen în organism prevenind scorbutul şi protejând împotriva leziunilor provocate de razele UV şi de poluare.
Reteta în caseta
Panzanella, salată italiană de vară
Ingrediente (pentru 2 porţii):
2 roşii mari, bine coapte 2-300 gr pâine din făină integrală, veche de 2-3 zile
1 ceapă roşie
1 castravete
Busuioc proaspăt, ulei de măsline, oţet, sare şi piper
Preparare:
Feliaţi ceapa şi lăsaţi la macerat în 50 ml apă şi 50 ml oţet, pentru 15 minute, apoi strecuraţi, păstrând doar ceapa. Feliaţi castravetele şi tăiaţi în cuburi mici roşiile şi pâinea. Amestecaţi ingredientele solide într-un castron şi adăugaţi, din belşug, ulei de măsline şi oţet, sare, piper după gust. Lăsaţi la frigider pentru o oră, astfel încât pâinea să se îmbibe în sosul delicios al salatei, apoi 10-15 minute la temperatura camerei, pentru ca aromele să se pătrundă mai bine. Poftă bună!