Sensilibilitatea la soare a pielii se manifestă cu atât mai mult cu cât pielea este deschisă la culoare, iar expunerea la soare este îndelungată. Dovadă stau arsurile, petele solare şi melanomul. Există, însă, anumiţi factori care induc o sensibilitate crescută la soare, iar cunoaşterea lor este esenţială, pentru protecţie şi prevenirea reacţiilor cutanate severe.
Reacţii fotoalergice sau alergia la soare
Alergia solară este un termen cu spectru larg, ce descrie afecțiuni manifestate prin erupții cutanate, vezicule şi prurit, care apar după expunerea la radiaţiile UV. Cea mai comună formă de alergie solară este erupția polimorfă la lumină. Simptomele se manifestă doar la nivelul pielii expuse la soare, iar cauza este reacția sistemului imunitar la lumina soarelui, acesta interpretând schimbările provocate de expunerea la soare ca fiind o amenințare străină şi producând anticorpi.
Reacţii fototoxice
Sensibilitatea fototoxică apare atunci când anumite substanţe din medicamente sau cosmetice sunt activate de radiaţiile UV și provoacă leziuni ale pielii, în zona expusă. Responsabile pentru reacţiile fototoxice sunt: antibioticele (doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacina, levofloxacina, ofloxacina), antihistaminicele (prometazina, difenhidramina), medicamentele anticolesterol (atorvastatina, lovastatina, pravastatina, simvastatina), antiinflamatoarele nesteroidiene (celecoxib, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, piroxicam), medicamentele chimioterapice, diureticele sau neurolepticele. Substanţele utilizate în creme şi parfumur sunt următoarele: acid metil-5-aminolevulinic, retinoizi, uleiuri esenţiale.
Expunerea la soare și alte boli
Keratoza actinică reprezintă apariţia de leziuni sub formă de pete sau papule aspre, de culoare roz sau maronie, la nivelul pielii expuse excesiv la radiaţiile solare în trecut, fără protecţie solară. Între 5 şi 10% dintre acestea pot evolua malign, transformându-se în carcinom. Se impune consultul dermatologic şi tratamentul la nivelul leziunilor.
Fotosensibilitatea este un simptom complex și major al bolii lupus. Dincolo de erupțiile cutanate, expunerea la soare poate amplifica activitatea bolii, provocând dureri articulare, slăbiciune, oboseală și febră. Două treimi dintre persoanele cu lupus au o sensibilitate crescută la radiaţiile UV: solare, artificiale (emise de lumina fluorescentă) sau ambele.
Xeroderma pigmentosum este o boală ereditară rară, care provoacă o sensibilitate extremă la lumina soarelui. Persoanele care se nasc cu această afecţiune trebuie să ia măsuri radicale pentru a-și proteja pielea. Orice sursă ce emite lumină UV (inclusiv soarele și unele becuri) le poate deteriora pielea.