Seminţele de in pot fi aurii sau castanii şi reprezintă o sursă importantă de acizi graşi esenţiali Omega 3 cu rol antiinflamator şi protector cardiovascular. Fie că le presărăm peste cerealele cu lapte sau cu iaurt de dimineaţa, fie că le încorporăm în diferite preparate, seminţele de in vor fi pisate sau uşor măcinate într-o râşniţă de sare, cu scopul de a sparge învelişul exterior dur, nedigerabil.
Informaţii nutriţionale
O lingură de seminţe de in conţine până la 45% ulei, proteine, fibre, acizi graşi Omega 3, dar şi 10% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B1, 9% din DZR de cupru, 8% din DZR de mangan, 7% din magneziu, precum şi fosfor, seleniu, zinc, vitamina B6, fier şi folat.
Beneficii pentru sănătate
Datorită concentraţiei mari de Omega 3, un inhibitor ale creşterii tumorale, seminţele de in contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, precum cancerul de sân, de colon sau de prostată.
Semintele de in pot fi un protector cardiovascular şi de normalizare a hipertensiunii arteriale, datorită mineralelor şi acizilor Omega 3. Mai multe studii au sugerat că dietele bogate în semințe de in Omega-3 ajută la prevenirea întăririi arterelor și împiedică formarea plăcii arteriale. De asemenea, seminţele de in au efect de reducere a colesterolului de tip LDL din sânge.
Persoanele cu boli inflamatorii de plămâni (astm) sau neuronale (Parkinson) pot beneficia de aportul de acizi Omega 3 şi lignani, printr-o dietă bogată în seminţe de in, ce reduc inflamația care însoțește aceste boli, blocând eliberarea anumitor agenți proinflamatori.
Atenţionări: consumul de seminţe de in şi ulei din seminţe de in nu este recomandat în sarcină, alăptare, persoanelor alergice şi celor cu disconfort abdominal. Semințele de in trebuie consumate cu multă apă sau alte lichide, şi nu trebuie luate în același timp cu medicamentele orale.
Clătite de post cu semințe de in Ingrediente: Câte 2 linguri de: seminţe de in măcinate, zahăr, ulei Câte 2 linguriţe de: praf de copt, scorţişoară Jumătate de cană de făină (de grâu sau orez) şi ¾ cană de făină de ovăz ½ cană fulgi fini de ovăz 6 linguri apă 1 cană lapte vegetal 1 vârf de cuţit de sare şi un strop de esenţă de vanilie Preparare: Amestecaţi inul cu apa şi lăsaţi 5 minute deoparte. Se va forma un gel, similar oului. Amestecaţi ingredientele uscate, apoi pe cele umede, inclusiv inul cu apa, şi omogenizaţi compoziţia. Puneţi câte două linguri de aluat în grămăjoare mici, într-o tigaie încinsă, în care aţi turnat puţin ulei. Nivelaţi şi lăsaţi la prăjit 2-3 minute, apoi întoaceţi micile clătite şi mai prăjiţi 1 minut. Se pot mânca simple, cu sirop de arţar sau cu magiun de prune. |