In organismul uman, seleniul joaca un rol asemanator vitaminei E, fiind parte a unei enzime care leaga radicalii liberi care rezulta in urma distrugerii acizilor grasi de catre oxigen. In plus, seleniul participa si la formarea hormonului tiroidian. Cantitatea de seleniu din organismul uman se situeaza intre 10-15mg. O mare parte din aceasta cantitate se afla in muschi, apoi in ficat, in rinichi si in inima. Seleniul este asimilat in segmentele superioare ale intestinului subtire, fiind apoi eliminat prin urina.
Asimilarea seleniului
Cantitatea de seleniu recomandata a fi consumata zilnic variaza in functie de greutatea corporala si se situeaza in jurul valorii de 0,8–1 μg seleniu / kilogram greutate corporala. Asadar, un adult ar trebui sa consume zilnic aprox. 30–70 µg. Aceasta doza zilnica se regaseste in
- 10 g pastrav
- 35 g Hering
- 45 g ton
- 90 g ficat de porc sau de pasare
- 100 g leguminoase
- 120 g nuci
- 350 g carne
Sursele bune de seleniu constau in proteine de origine animala si vegetala. Alimentele foarte bogate in seleniu sunt organele, carnea, pestele, cerealele, alunele si leguminoasele dar si ciupercile. Se recomanda, pe cat posibil, optarea pentru produsele organice, in a caror culturi nu au fost folosite erbicide cu continut de sulf, deoarece cantitatea de seleniu din acele legume va fi mai mare. In plus, se recomanda consumul de alimente cu continut mare de vitamina A, C si E deoarece acestea contribuie la biodisponibilitatea seleniului in organism.
De retinut:
• Seleniul reprezinta un mineral esential care poate fi asimilat din alimentatie.
• Sursele bogate in seleniu sunt de origine animala (organe, peste, carne de porc) dar si vegetala (nuci, ciuperci).
• Seleniu este important pentru detoxifierea organismului
• In calitate de antioxidant, seleniul protejeaza organismul impotriva factorilor nocivi (mediu, tigari, stres).
• Administrarea de seleniu poate influenta pozitiv bolile cardiace si ale sistemului circulator.
• Seleniul este asimilat si in terapiilor complementare impotriva cancerului, deoarece intareste sistemul imunitar afectat si este benefic impotriva infectiilor acute si cronice.
• Nivelul de seleniu din organism poate fi stabilit cu ajutorul unui examen de sange.
Bolile canceroase
S-a constatat ca in regiunile in care se consuma cu precadere alimente bogate in seleniu, cazurile de cancer si boli cardiace este mai mic. Exista pareri din partea specialistilor care sustin ca seleniul ar juca si un rol de protejare impotriva cancerului si a arteriosclerozei. Din studiile experimentale a reiesit ca seleniul ar putea preveni aparitia cancerului. In plus, seleniul protejeaza organismul impotriva metalelor grele (cadmiu, plumb, arsen, mercur) si a radiatiilor folosite in tratamentele impotriva cancerului.
In randul pacientilor diagnosticati cu cancer, s-a descoperit ca administrarea unei cantitati suficiente de seleniu ar imbunatati toleranta medicamentelor si a efectelor secundare inregistrate in radioterapie, fara sa afecteze gradul de eficienta al acestora. In prezent, seleniul se numara deja printre tratamentele complementare impotriva a numeroase afectiuni tumorale. In plus, studiile internationale au demonstrat ca seleniul contribuie la inhibarea formarilor tumorale si a cresterii acestora in piele, ficat, prostata si colon.
Glanda tiroida
Studiile au demonstrat ca in cazul afectiunilor inflamatoare ale glandei tiroide (tiroidita hashimoto, Morbus Basedow), administrarea de seleniu poate imbunatati starea generala si poate reduce intensitatea anumitor simptome.
Sistemul imunitar
Seleniul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Seleniul intareste puterea de aparare a organismului –in special in combinatie cu zinc (mai ales in cazul pacientilor cu HIV). Aceleasi efecte pozitive se inregistreaza si in randul pacientilor cu boli autoimune la nivel intestinal, in cazul afectiunilor reumatice, a astmului reumatic etc.
Sfat: In sezonul rece, atat de bogat in boli infectioase, consumul de seleniu devine cu atat mai important. Necesarul suplimentar poate fi asigurat sub forma de supliment alimentar disponibil in farmacii. Odata instalata raceala, administrarea seleniului poate ajuta la reducerea in intensitate a simptomelor si la scurtarea perioadei de convalescenta.
Deficitul de seleniu
Ca urmare a diferentelor mari de seleniu din sol, cantitatile de seleniu din culturile agricole difera si ele. In numeroase regiuni din Europa, solurile sunt sarace in seleniu – printre altele ca urmare a folosirii erbicidelor pe baza de sulf (plantele din cultura absorb sulf in locul seleniului). Seleniul ajunge deseori sa fie administrat animalelor din ferme sub forma de suplimente in hrana, pentru a deveni mai rezistente la boli.
Persoanele afectate de seleniu sunt cele care consuma o alimentatie insuficient de variata, spre exemplu cele care consuma numai proteine de origine vegetala. Deficitul de seleniu se observa si in randul celor afectati de alcoolism, a pacientilor aflati la dializa sau a pacientilor in regim de alimentatie cu sonda.
Carenta de seleniu poate aparea si in cazul in care sunt eliminate cantitati mai mari, spre exemplu in cazul prelungirii perioadelor cu scaun diareic, in cazul diabetului sau a afectiunilor renale grave. Afectiunile la nivel gastric si intestinal se pot manifesta si printr-o tulburare in asimilarea seleniului. Necesarul de seleniu creste in timpul sarcinii, in timpul menstruatiei si al perioadei de alaptare.
Consecintele carentei de seleniu
Nu exista inca studii extinse cu privire la consecintele carentei de seleniu, insa in anumite regiuni in care solul este extrem se sarac in seleniu, spre exemplu in regiuni din China si Rusia centrala, cazurile de boli cardiace si articulare sunt mult mai numeroase.
Cercetarile mai noi au demonstrat existenta unei legaturi intre valorile scazute de seleniu si hipertensiunea arteriala, metabolismul grasimilor si aparitia arteriosclerozei. Exista si pareri care sustin existenta unei legaturi intre carenta de seleniu si infertilitatea, atat in randul.
Supradoza de seleniu
Consumat in concentratii inalte, seleniu are efecte toxice, fapt pentru care organismul elimina prin urina orice cantitate in exces. Daca dozele mari de seleniu sunt consumate regulat pentru o perioada lunga de timp pot aparea simptome precum caderea parului, afectiuni hepatice, tulburari nervoase si insuficienta cardiaca.