Dieta mediteraneeană – cea mai bună dietă în 2024
Dieta mediteraneeană a fost votată cea mai bună dietă pentru anul 2024. 43 de experți din 11 specialități medicale au analizat și clasificat 30 de diete într-un top american. Rezultatul acestui raport se publică de 14 ani, în fiecare an, în luna ianuarie în U.S. News & World Report. Anul acesta este al 7-lea an consecutiv când dieta mediteraneeană se impune în fața celorlalte regimuri alimentare.
Ce este dieta mediteraneeană?
Dieta mediteraneeană este alimentația tradițională din zona Mării Mediterane (Italia, Spania, Grecia, Franța). Aceasta pune accentul pe cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe, ulei de măsline, ierburi, condimente aromate. Peștele și fructele de mare se consumă de cel puțin 2 ori pe săptămână, proaspete, dacă acest lucru este posibil, și nu congelate. Brânză, ouă, iaurt și pui se consumă în porții moderate zilnic sau săptămânal. Dulciurile și carnea roșie sunt rezervate ocaziilor speciale. Alimentele procesate trebuie consumate cât mai rar sau deloc.
Vinul roșu este permis în cantități moderate, respectiv 1 pahar pe zi, la masă, preferabil la cină.
De ce este atât de specială dieta mediteraneeană?
Dieta mediteraneeană nu este de fapt o dietă în sensul clasic al termenului dietă, deoarece nu impune reguli stricte și nu presupune excluderea completă a anumitor alimente. Pe lângă selectarea categoriilor de alimente, dieta mediteraneeană se bazează pe consumul echilibrat de alimente proaspete, de proveniență locală și cât mai variate. O valoare deosebită se pune pe servitul mesei acasă, dar și la restaurant, împreună cu cei dragi, într-o atmosferă relaxantă. Timpul alocat mesei este generos, inclusiv pentru prânz.
Astfel, dieta mediteraneeană poate fi urmată fără dificultăți prea mari, pentru o perioadă lungă de timp.
Beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene
Punctul forte al dietei mediteraneene este reducerea riscului de boli cardiovasculare. Alte beneficii validate științific: reduce riscul de diabet zaharat, obezitate și sindrom metabolic, protejează creierul și scade riscul de demență și tulburări cognitive. Deși nu este o dietă de slăbire, promovează un regim sănătos care contribuie la scăderea în greutate.
Dieta mediteraneeană este, de fapt, un stil de viață
Dieta mediteraneeană nu înseamnă doar paste, ulei de măsline, pește și fructe de mare – toate de proveniență locală și de bună calitate.
Rețineți că la baza piramidei dietei mediteraneene clasice se află activitatea fizică zilnică.
Și cele mai speciale ingrediente ale acestei diete sunt: pauza de prânz, servirea mesei în familie sau cu prietenii, zâmbetul și buna dispoziție.