Sărbătorile de iarnă vin şi cu zile libere, sau mai libere decât în mod uzual. Fie că le petrecem lucrând prin casă, cu invitaţi, familie sau pur şi simplu relaxându-ne, după-amiaza aduce mereu o stare de moleşeală. Cum o prevenim?
Sfaturi anti-moleşeală
- Ieşiţi la o plimbare. Dacă vremea permite, iar temperaturile scăzute nu produc polei, o plimbare după masa de prânz este excelentă pentru a susţine digestia și a vă stimula ritmul cardiac şi producţia de endorfine, hormoni ai stării de bine.
- Faceţi exerciţii de întinderi sau yoga. Ambele tehnici implică mișcări lente și respirații profunde, care vă pun sângele în mișcare şi vă ajută să vă eliberați de tensiuni musculare sau articulare. Efectuaţi exerciţiile din picioare, evitând să vă întindeţi sau să vă aplecaţi.
- Beţi ceai verde sau apă. Ceaiul verde conţine mai puţină cofeină decât ceaiul negru şi vă poate oferi un plus de energie, fără a perturba somnul de peste noapte. În plus, are L-teanină, un aminoacid care susţine funcția cognitivă și starea de relaxare, şi antioxidanți puternici, cu rol antiinflamator. Apa este esențială pentru transportul nutrienților și al oxigenului către celule, un proces vital pentru producerea de energie. Aşadar, beţi apă pe tot parcursul zilei.
- Luaţi o gustare energizantă. Dacă prânzul a trecut deja de peste 2-3 ore, iar starea de alertă a început să scadă, puteţi încerca să luaţi o gustare compusă din: iaurt cu seminţe, sâmburi, nuci, cereale crocante şi fructe sau o felie de pâine integrală cu unt de arahide ori humus cu legume crocante. Acestea vă vor furniza energie, vitamine şi minerale, fără a fi necesar să mâncaţi dulciuri.
- Ce aţi zice de muzică? Mai ţineţi minte hiturile din anii ‘80-‘90 şi de la începutul anilor 2000, care vă puneau instant în mişcare? Le puteţi accesa pe internet şi puteţi organiza o mică discotecă, pentru o infuzie de energie şi bună dispoziţie, pe cont propriu sau cu familia.
- Dormiţi puţin. Poate că organismul are nevoie de odihnă, iar un pui de somn de 20-30 de minute este exact ce vă trebuie. Vă veţi trezi mai binedispuşi, mai plini de viaţă şi mai pregătiţi pentru ce urmează. Atenţie, încercaţi să dormiţi înainte de ora 15.00, pentru a nu interfera cu ritmul circadian al somnului de noapte.
Ce să nu faceţi când vă simţiţi fără energie după-amiaza
Moleşeala de după-amiază vă poate crea impresia că dulciurile sau cafeaua vă vor ajuta. Zahărul creşte rapid glicemia în sânge, oferind un impuls de energie, dar, odată cu scăderea nivelului de zahăr din sânge, va reveni oboseala. Cafeaua este utilă pe moment, însă vă poate perturba somnul. Consumaţi ultima cafea a zilei înainte de ora 14.00. Totuşi, 2-3 pătrăţele de ciocolată amăruie, cu 70% cacao, sunt binevenite.