In perioada sarbatorilor de iarna stomacul nostru este supus unui adevarat tur de forta: cozonac, vin fiert, friptura de porc etc. Nu este de mirare ca stomacul ne transmite semnale de alarma: senzatie de satietate, balonari, arsuri, acestea sunt cateva dintre urmarile tipice ale unui festin.
Mesele bogate in timpul sarbatorilor de iarna reprezinta un peisaj la fel de familiar ca darurile asezate sub pomul de craciun: friptura de porc, sarmalele urmate de prajituri, cornulete si alte dulciuri care mai de care. Si toate in consumate in exces.
Pe scurt: de Craciun, majoritatea meselor sunt prea bogate in grasimi, in zahar si, in primul rand, in cantitati prea mari. Stomacul nu are incotro decat sa se razbune. Va oferim cateva sfaturi pentru a depasi sarbatorile de iarna fara probleme de stomac, chiar si atunci cand nu va puteti abtine de la excesele alimentare de sezon:
Preparate permise:
- Supe usoare si salatele ca aperitiv
- Carne macra si peste
- Mancati in mod constient –astfel veti putea savura si portii mai mici
Preparate permise cu masura:
- Preparate grase precum fripturile
- Prajiturile foarte dulci, cornuletele, cozonacul
Sfaturi impotriva arsurilor de stomac
- Evitati preparatele foarte condimentate. De asemenea, si bauturile alcoolice trebuie consumate numai cu masura.
- Incercati, pe cat posibil, sa serviti mai multe mese mici, decat portii mari. Atunci cand stomacul este plin, creste si presiune interna si este mai predispus la arsuri de stomac.
- Nu mai consumati hrana cu trei ore inainte de ora de culcare. Astfel, stomacul va fi gol pe perioada noptii si veti evita arsurile de stomac.
Sfaturi impotriva balonarilor
- Balonarile apar dupa consumul de alimente precum varza si ceapa. Cel mai simplu este sa le evitati.
- Ceaiurile de fenicul, anason sau chimen pot alina balonarile.
- Evitati bauturile carbogazoase pentru a nu introduce inutil aer in intestin. De asemenea, incercati sa mancati in liniste si sa mestecati foarte bine bolul alimentar.
Sfaturi impotriva satietatii
- Puteti evita senzatia de satietate prin adaugarea semintelor de chimen in preparate. Astfel, hrana devine usor de digerat.
- O ceasca de espresso imediat dupa masa va stimula digestia. Evitati bauturile spirtoase deoarece alcoolul inhiba arderea grasimilor – astfel hrana va petrece si mai mult timp in stomac.
- Anghinarele (sub forma de suc sau capsule) sunt bogate in substante amare care stimuleaza functia ficatului si a bilei, ajutand organismul sa elimine mai repede toxinele .
Sfaturi impotriva durerilor de stomac
- Asezati pe abdomen o sticla cu apa calda sau un saculet cald cu samburi de cirese.
- Beti un ceai de menta sau de musetel pentru calmarea stomacului.
- Evitati mesele foarte bogate, foarte grase si optati pentru supe, salate sau legume. Stomacul Dvs. va va fi recunoscator.