Mișcarea fizică regulată
Bătrânețea frumoasă depinde în mod major și de activitatea fizică zilnică. Mișcarea regulată ajută la întreținerea masei musculare și a celei osoase, dar și la reducerea riscului apariției bolilor cronice, printre care se numără bolile cardiace și circulatorii, diabet, cancer de colon, osteoporoză, durerile de spate și supraponderabilitatea.
În plus, în cazul a numeroase boli, mișcarea fizică facilitează vindecarea și reabilitarea. Este recunoscut, ca principiu general, faptul că mișcarea fizică reprezintă o măsură preventivă eficientă.
Transpirați în fiecare zi
Studiile arată că 90% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani au de profitat de pe urma unui stil de viată activ. Cu toate acestea, populația Europei face în continuare prea puțină mișcare. Numai 13% din populație se poate lauda că face suficientă mișcare încât efectele benefice să se resimtă asupra sănătății. Mișcarea recomandată este de câte o jumătate de oră, în cel puțin trei zile pe săptămână.
Activitatea fizică trebuie să conducă la o creștere a pulsului și frecvenței respirației și la o transpirație ușoară. Iată câteva dintre activitățile recomandate:
- înot;
- mersul pe bicicletă;
- alergarea;
- schi fond;
- vâslirea.
Efectele pozitive asupra sănătății se resimt și după o jumătate de oră de mers pe jos în fiecare zi. În special în cazul persoanelor neobișnuite cu exercițiile fizice, mersul pe jos este un bun început pentru creșterea intensității mișcării zilnice.
Nu este niciodată prea târziu să devenim activi
Cu toții ne dorim să ne păstrăm sănătatea și independența pentru cât mai mulți ani. Însă îndeplinirea acestei dorințe nu reprezintă un dat de la natură, ci o stare care poate fi influențată major de stilul de viață adoptat. O alimentație sănătoasă, activitate fizică pe măsură și evitarea kilogramelor în plus reprezintă condiții importante pentru a ne putea petrece bătrânețea într-un corp sănătos.
Chiar dacă fiecare perioadă a vieții este semnificativă pentru starea de sănătate de la bătrânețe, nu este niciodată prea târziu pentru obiceiuri sănătoase. Chiar dacă schimbările nu se vor vedea de pe azi pe mâine, este important să facem primul pas și să ne stabilim un obiectiv concret.